Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

MSZP: visszaél-e hivatalával Orbán Viktor?

Meggyanúsítja-e az ügyészség hűtlen kezelés és hivatali visszaélés elkövetőjeként Orbán Viktor miniszterelnököt és kedvezményezettjeként Győri Enikő európai parlamenti képviselőt, és kéri-e az Országgyűléstől a kormányfő, az Európai Parlamenttől pedig Győri Enikő kiadatását? - kérdezte Szabó Zoltán, az MSZP ügyvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
A szocialista politikus annak kapcsán firtatta ezt, hogy Győri Enikőt szeptember 1-jén nevezik ki a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkárának, akkor mond le az európai parlamenti képviselői mandátumáról, addig pedig kijelölt államtitkárként tevékenykedik. E munkakör állami vezetői beosztásnak számít-e és a kormány ehhez ad-e fizetést, apparátust? - vetette fel Szabó Zoltán.

Emlékeztetett: Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros polgármesterét az ügyészség egyebek mellett azért is meggyanúsította hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel, mert neki - Erzsébetváros országgyűlési képviselőjeként, képviselői munkájának segítésére - egy mobiltelefon ingyenes használatát engedélyezte, és kedvezményezettként ugyanezen bűncselekményekkel meggyanúsította őt is az ügyészség. A gyanúsítás ellen panasszal éltem, mert szerintem a polgármester egyik vádat sem valósította meg, de panaszomat az ügyészség, mint meglapozatlant, elutasította - fűzte hozzá.

Szabó Zoltán úgy vélekedett: ha az ügyészség szerint hűtlen kezelés, hivatali visszaélés az, ha a település vezetője infrastruktúrát biztosít a település országgyűlési képviselőjének, akkor ugyancsak hűtlen kezelés és hivatali visszaélés, ha az ország vezetője infrastruktúrát biztosít az ország európai parlamenti képviselőjének.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény a kijelölt államtitkárt nem sorolja fel az állami vezetők között - közölte a volt országgyűlési képviselő.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a törvény az állami vezetőket politikai és szakmai vezetőkre osztja. Azt kérdezte: ha a kijelölt államtitkár mégis politikai vezető, akkor vajon politikai vagy szakmai vezetőnek számít-e?

Ha politikai vezető, akkor rá vonatkozik az a szabály, amely szerint további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet - húzta alá Szabó Zoltán, aki szerint ha viszont szakmai vezető, akkor érvényes rá a köztisztviselők jogállására vonatkozó törvény: nem vállalhat párt nevében végzett nyilvános közszereplést. Egy párt képviselőjének lenni az unió parlamentjében azonban ilyen közszereplésnek számít - közölte.

Ha a kijelölt államtitkár állami vezető, ez a tisztség összeférhetetlen az uniós parlamenti képviselői poszttal - szögezte le az MSZP ügyvivője. Ennek kapcsán azt kérdezte: Győri Enikő vajon hogy tevékenykedhet kinevezéséig kijelölt államtitkárként?

Ha Győri Enikő mégsem állami vezető, akkor hogyan tud tevékenykedni, milyen jogai és kötelezettségei vannak, képviseli-e kormányt, és a ha igen, milyen alapon? Kinek a nevében tárgyal és vállal kötelezettséget, kinek a felhatalmazásával intézkedik, ad utasítást, kinek a nevében nyilatkozik, a kormány számára európai parlamenti képviselői minőségében pusztán szívességből dolgozik? - sorolta kérdéseit Szabó Zoltán, hozzátéve: ha Győri Enikőnek a kormány fizetést, irodát, apparátust, posta- és telefonköltség-térítést, gépkocsit, sofőrt biztosít, akkor milyen alapon teszi ezt?

Olvasóink írták

 • 8. moderator 2010. augusztus 12. 12:06
  „7. hozzászólás cyt 2010.08.12. 12:01

  Ha problémája van a moderálással a moderator@hdsnet.hu -ra írjon.
  Én már válaszoltan a már nem létező, megadott e-mail címére.

  moderátor”
 • 7. cyt 2010. augusztus 12. 12:01
  „Most negyedszerre is megkérdezem, tisztelt MODERÁTOR, hogy mi volt a politikailag incorrect szöveg az 1. bejegyzésemben???????????????????????”
 • 6. achilleus 2010. augusztus 09. 20:05
  „Hogy, hogy ez kimaradt?

  "Szerinte Győri Enikő államtitkári kinevezését azért halasztották szeptemberre, hogy magasabb nyugdíjra legyen jogosult."

  Vagy ez már tényleg akkora marhaság, hogy le sem merik hozni?”
 • 5. achilleus 2010. augusztus 09. 19:36
  „Hivatalba lépéséig nem kap fizetést Győri Enikő

  2010. augusztus 09., hétfő, 18:28 o Utolsó frissítés: 1 órája
  Szerző: MTI

  A minisztérium arra reagált, hogy Szabó Zoltán, az MSZP ügyvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján felvetette, Győri Enikő, akit szeptember 1-jén neveznek ki a minisztérium EU-ügyekért felelős államtitkárának, és akkor mond le az EP-képviselői mandátumáról, kap-e fizetést és apparátust. A képviselő szerint ugyanis a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény a kijelölt államtitkárt nem sorolja fel az állami vezetők között.

  A külügyminisztérium közleménye szerint az ágazati államtitkárok jogállását A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLII. törvény egyértelműen szabályozza; a tárcában új szervezeti egységként létrejövő EU- államtitkárságot a minisztérium 2010. július 8-án hatályba lépett ideiglenes szervezeti és működési szabályzata hozta létre.

  Az államtitkári pozíciót még nem töltötték be, azonban azért, hogy a leendő államtitkár munkakezdése minél inkább zökkenőmentes legyen, az új szervezeti egység létrehozása már megkezdődött: tart a munkatársak kiválasztása, a hivatali infrastruktúra és az államtitkárság elhelyezésének kialakítása - olvasható a tájékoztatásban. Az EU-államtitkár hivatalba lépéséig pedig a terület felügyeletét az EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár látja el. A tárca közleménye szerint Győri Enikő jelenleg felkészül új feladatára, ennek keretében konzultációkat folytat a Külügyminisztérium munkatársaival, tájékozódik a folyamatban lévő ügyekről, azonban a tárca nevében semmilyen kötelezettséget nem vállal.”
 • 4. achilleus 2010. augusztus 09. 19:28
  „Ez jó kör volt, kár hogy nem értem mi is a problémája. Viszont a főügyészség álláspontja szerint Szabó Zoltánnal a VII. kerületi önkormányzatnak sem tanácsadói, sem pedig egyéb megbízási szerződése nem volt és jelenleg sincs, ennek ellenére a polgármesteri hivatal 6,3 millió forintot fizetett ki a számlákra. A kerékbilincs már csak hab a tortán.”
 • 3. klj_54 2010. augusztus 09. 18:25
  „Húúúúúúúúha, látom az Orbán által elrendelt gondolat őrség dolgozik:)
  Bokasowskyzálni mikortól fognak?”
 • 2. klj_54 2010. augusztus 09. 16:53
  „Amióta (Polt Péter óta!) az ügyészség Orbán hűbéri birtoka -a ráutaló magatartásuk miatt!- semmi nem fog történni!”
 • 1. cyt 2010. augusztus 09. 16:04
  „Megy már megint - kedves dm-online - a maszatolás. <moderálva> Vagy itt valóban pártszócsőről van szó? Valóban arra kíváncsiak, az olvasók - és forumozók - közül hányan veszik észre, milyen fokon és miben NEM lehet hasonlatot húzni a cikk szerinti két eset között? Akkor meg mi a csudának veszik fel maguk ott a fizetést?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik elnöksége nem foglalkozott a Zagyva-üggyel

A Jobbik elnöksége hétfői ülésén napirendre vette Zagyva György Gyula ügyét, de érdemben nem… Tovább olvasom