Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

MTV-székház ostroma: felfüggesztett börtönt kért az ügyész

Felfüggesztett szabadságvesztést kért az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőperben hat vádlottra az ügyész a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden.
A 2006. szeptember 18-án este történt vandál cselekmények ügyében 2008 májusában kezdődött meg a büntetőper 40 vádlott ellen, közülük egynek az ügyét elkülönítették, egy vádlott, Ekrem Kemál György pedig azóta elhunyt.

A keddi tárgyaláson hat olyan vádlott ügyében zárult le a bizonyítási eljárás, akik részben beismerték tettüket.

Az ügyész vádbeszéde szerint mind a hat vádlott esetében megállapítható a közérdekű üzem - ez esetben az MTV - működésének megzavarása, továbbá a vádlottak egy részénél a felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, másoknál pedig a lopás.

Az ügyész kiemelte, hogy egy-egy vádlott cselekménye - kődobálás, rongálás, a székházat védő rendőrök felé irányuló támadó mozdulatok - önmagában nem lenne elegendő a közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettének megállapításához, de miután egymásról tudva, szándékegységben, társtettesként cselekedtek, magatartásuk összességében megvalósítja ezt a tényállást.

Az ügyész nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte a cselekmény közrendet, köznyugalmat súlyosan megzavaró jellegét. A védők perbeszédükben vitatták, hogy az MTV közérdekű üzem, továbbá Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülésére célozva arról beszéltek, hogy a vádbeli cselekmények idején a társadalmi normák a vádlottaktól függetlenül megkérdőjeleződtek.

Az eljárás során korábban a tüntetők közül többen arról számoltak be, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése miatti harag vitte őket az utcára, és az MTV-ben egy ezzel kapcsolatos petíciót szerettek volna beolvastatni.

A védelem hivatkozott arra is, hogy az MTV-székházat védő rendőröket célszerűtlenül, szakszerűtlenül vezényelték ki, és ez magában hordta az atrocitások lehetőségét. A tüntetők pedig olyan felfokozott idegállapotban voltak, ami korlátozott beszámítási képességgel, az ítélőképesség zavarával járt együtt, ezért a vádlottak felmentése indokolt.

Várhatóan a mai tárgyaláson elsőfokú ítéletet hirdet a bíróság a hat vádlott ügyében.

Olvasóink írták

  • 2. Pinaman 2009. szeptember 15. 23:53
    „Azert nim lesz it soha rend mert ilyen dolgokert felfuggesztettet adnak ami feler egy ennye bennyevel. Nem kell feltetlen evekre lesittelni de 1 honapot meg Paris Hilton is lehuzott racs mogott ittas vezetesert ami ehhez kepest gyemek csiny! Ugyeszek, jogazo, bira,k hol a faszban tartjatok az eszeteket?”
  • 1. aranka2 2009. szeptember 15. 19:44
    „Puhány disznó az ügyész, be kellene csukni az ilyen barmokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet épít leégett gyára helyett a Flabeg

Új üzemet épít a leégett autótükörgyár helyett a német Flabeg cégcsoport Mátészalkán - erről Axel… Tovább olvasom