Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Múltunk hangjai

1980-ban elhunyt nagyszerű néprajzkutatónknak, a legszögedibb szegedi professzornak állít emléket születésének 100. évfordulójára, a Karácsony, húsvét, pünkösd címmel megjelent kötet.

Az eredeti, háromkötetes mű zenei hagyományokat elemző részeiből válogatott könyvet népzenei felvételeket tartalmazó CD egészíti ki.

Bálint Sándor néprajzkutató születésének 100. évfordulójára jelent meg az Akadémiai kiadó gondozásában Karácsony, Húsvét, Pünkösd a zenei néphagyományban című kötete. Az először 1973-ban kiadott mű az egyházi év legnagyobb ünnepeinek, „lényegében tehát a Jézus evangéliumi életétől ihletett ünneplő hagyománynak, családi devociónak és közösségi, társadalmi kultusznak, továbbá a mindennapi élet liturgikus eredetű (paraliturgikus) képzetkörének áttekintése."

Az 1980-ban elhunyt szerző által kiadott anyag a mai napig is friss, és néprajzunk, népszokásaink olyan tematikus gyűjteménye, amely gyűjtés megváltozott világunkban már megismételhetetlen.

A most újra kiadott kötet az eredeti, háromkötetes műnek tematikus kivonata, mely kifejezetten a zenei hagyományokra koncentrál. Kuriozitása, hogy a gyűjteményben idézett dalok, zenei szövegek, és énekes néphagyomány elemeit a könyvhöz mellékelt CD-n eredeti népzenei felvételek mutatják be. A Bálint Sándor által idézett énekeket, szokásokat, pontosabban azoknak hangfelvételen rögzített változatait, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete és a Néprajzi Múzeum archívumának anyagából sikerült azonosítani.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes világszavazás az amerikai elnökjelöltekre

Az amerikai Benrik Ltd. kezdeményezése nyomán a világ minden táján élő emberek online leadhatják… Tovább olvasom