Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

München (Munich)

Spielberg új alkotása nemzetközi szereplőgárdát felvonultató, lebilincselő történelmi filmdráma.
Spielberg új alkotása nemzetközi szereplőgárdát felvonultató, lebilincselő történelmi filmdráma, mely az 1972-es müncheni olimpián a 11 izraeli sportoló meggyilkolását követő eseményeket dolgozza fel.

rendező
: Steven Spielberg

forgatókönyvíró: Tony Kushner, Charles Randolph, Eric Roth
operatőr: Janusz Kaminski
zene: John Williams
producer: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Barry Mendel, Colin Wilson
vágó: Michael Kahn

szereplő(k):
Eric Bana (Avner)
Daniel Craig (Steve)
Geoffrey Rush (Ephraim)
Mathieu Kassovitz (Robert)
Ciarán Hinds (Carl)
Sharon Alexander (Nadev generális)
Ayelet Zorer (Daphna)
Marie-Josée Croze (Jeanette)
Hanns Zischler (Hans)

A film sztorija

A részben Magyarországon forgatott film az 1972-es müncheni nyári olimpián történteket dolgozza fel, amikor palesztin fegyveresek az olimpiai faluban meggyilkoltak két izraeli sportolót és túszul ejtettek kilencet.

A német rendőrség a túszok kiszabadítására tett kísérlete nem járt sikerrel és mind a kilenc túsz életét vesztette. A nyolc palesztin terroristából ötöt agyonlőttek a rendőrök, hármat foglyul ejtettek, de alig egy hónap múlva szabadon engedték őket, amikor társaik eltérítettek egy Lufthansa gépet és a szabadon bocsátásukat követelték a német kormánytól.

A film eseményei akkor kezdődnek, amikor az izraeli tirkosszolgálat megbíz egy különleges osztagot, hogy nyomozza ki a gyilkosok búvóhelyét és bosszulja meg a müncheni vérengzést. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Frecska Sándor

"Nyilvánvaló, hogy az efféle titkosszolgálatos témájú filmek valóságalapját erős szkepszissel kell vizsgálni, hiszen ebben a témában örök szabály: amit már két ember tud, az már nem titok. Továbbá, az a legtitkosabb titkos ügynök, aki magáról sem tudja, hogy titkos ügynök. A München főhőse is ilyen ügynöke a MOSZAD-nak, a néha radikális eszközeiről is híres izraeli titkosszolgálatnak. Avnert (Eric Bana) várandós felesége mellől hívják be, ahol néhány tábornok, valamint maga Golda Meir előtt közlik vele, mi a kötelessége Izrael védelmében. Semmiről semmit nem tud, eddig még nem ölt embert, most pedig éppen ezt várják el tőle, a Haza nevében. A film egyrészről az ő erkölcsi fejlődése,
amelyen a hosszú és a végére paranoiddá váló öldöklés alatt végigmegy."
A teljes cikk

mozinet.hu - Lengyel Gábor

"A palesztin-izraeli kérdéskör végett a vallási, etnikai, politikai állásfoglalás lehetősége szinte tálcán kínálja magát, Spielberg azonban jórészt inkább arra koncentrál, hogy ennek milyen befolyása lehet az egyén sorsára. Hatásosan ecseteli, hogy meddig terjedhet az „erőszak erőszakot szül" örvénye, érzékelteti, milyen kihatásai lehetnek az erőszaknak az ember magánéletére, és bemutatja azt a kétségbeejtő állapotot, amikor egy kioltott emberélettel több vagy kevesebb már egyre megy. Bátor témaválasztáshoz érett megközelítés társul, s így a München egy nagy formátumú rendező fontos alkotásaként vonul be a filmtörténelembe."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

lajtos javulóban

Lajtos Dávid, a Győri ETO csatára megsérült a Tatabánya elleni bajnoki mérkőzésen. A hétvégén… Tovább olvasom