Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Munka törvénykönyve - Matolcsy egyeztet a szakszervezetekkel

A szakszervezeti tömörülés elnöke szerint közel a megállapodás a kormánnyal.
A nemzetgazdagsági miniszter felkérést kapott a kormány részéről, hogy még ezen a héten a jusson megállapodásra a munka törvénykönyve kapcsán a szakszervezetekkel kapcsolatban - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az MTI információi szerint Matolcsy György még a héten lefolytatja az egyeztetéseket a szakszervezetekkel és várhatóan pénteken közös sajtótájékoztatón jelentik be a tárgyalások eredményeit.

Szerdán Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke bejelentette, hogy felfüggesztik péntektől tervezett gördülő figyelemfelkeltő akciójukat. A szakszervezeti tömörülés elnöke szerint a kormánnyal a munka törvénykönyvről folytatott tárgyalások mára olyan előrehaladott állapotba kerültek, és olyan közel vannak a megállapodáshoz, hogy "jó szándékuk" jeleként felfüggesztik az útlezárással járó figyelemfelkeltő akciót, amely elsőként a fővárost és a dél-alföldi régiót érintette volna.

A tárgyalások részleteiről szólva Gaskó István kiemelte, a megállapodásban kollektív jogok, szakszervezeti jogok szerepelnek, s bár a háromoldalú párbeszéd még megoldatlan és a kedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos követelés teljesítetlen, de már igen közel a megállapodás, ezért a pénteki útlezárásokat felfüggesztik. Megvárják, hogy mi történik a héten a törvénykönyv tárgyalásain, s amennyiben semmi vagy nem elégséges az eredmény a munkavállalók javára, akkor a gördülő tiltakozó akciót a jövő héten folytatják.

Ha azonban megszületik a megállapodás a munka törvénykönyvéről, akkor a két követelés fenntartása mellett mérlegelik majd, hogy ezekben a tárgyalások mennyire eredményesek, és attól függően gördítik tovább az akciósorozatot - mondta. Emlékeztetett: a figyelemfelhívást negyven napra hirdették meg.

Az Országgyűlés november 9-én kezdte tárgyalni a kormány új munka törvénykönyvre vonatkozó előterjesztését, amelyet már a beterjesztés előtt és azt követően is több szakszervezet és az ellenzéki pártok is kritizáltak.

November 4-én a LIGA Szakszervezetek tartott országos forgalomlassító demonstrációt a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. Giró-Szász András akkor azt nyilatkozta, hogy a kormány határozott és eltökélt eredeti céljainak végrehajtásában, és fenn kívánja tartani az új munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját.

Olvasóink írták

 • 2. Vörcsi 2011. december 01. 17:09
  „A privatizált cég eladásából származó pénzből a MÁV alkalmazottai kaptak. Az eladott cég nem a mi adónkból jött össze?
  A MÁV nem állami cég volt?”
 • 1. spiler 2011. november 30. 20:37
  „Gaskót megvették
  akkor pénteken simán hazatudok jönni,nem lesz sztrájk
  MÁV dolgozók akkor lehet takaritani és menetrendszerint járni
  most a privatizált cégekből mindenki kap valamitcskét vagy ez csak a MÁV-nál létezik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyves címmel ingyenes magazin indul

A tervek szerint havonta jelentkező újságban "színes, szagos, szórakoztató" cikkek lesznek. Tovább olvasom