Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Munkaanyag jelent meg

A konvergenciaprogram tervezetét ismertette pénteken több napilap; a megjelentekkel összefüggésben a kormányoldal azt hangsúlyozta, hogy a megjelent változat nem végleges; az ellenzék Gyurcsány Ferenctől vár tájékoztatást, illetve az Új egyensúly program bukásáról beszél.
Értesülések szerint egy nem végleges pénzügyminisztériumi munkaanyag látott napvilágot. Az SZDSZ-es Horn Gábor úgy nyilatkozott, a sajtóban megjelent konvergenciaprogram nem azonos azzal, amiről a miniszterelnök tájékoztatást adott a kisebbik kormánypártnak, és amely szerint lehetséges a költségvetési egyensúly 2008-as helyreállítása.
Danks Emese kormányszóvivő tájékoztatása szerint a következő két hétben egyeztet a kormány a programról az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal és a parlamenti pártokkal. Ellenzéki politikusok szerint „lemaradási, leszakadási program” készül, illetve megbukott az Új egyensúly program. A Fidesz Gyurcsány Ferenctől vár választ arra, hogy valóban azt tervezi-e a kormány, amit a sajtóban megjelent konvergencia-

program tartalmaz.
Az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly úgy vélekedett: azzal, hogy Gyurcsány Ferenc „feladta az euró 2010-ben történő bevezetését”, megbukott a kormány Új egyensúly programja. Dávid Ibolya pártelnök úgy fogalmazott, tervezhetetlenné teszi az elkövetkező éveket, ha a kormány nem tudja határozottan megjelölni az eurózónához való csatlakozás időpontját.
A gazdasági növekedés drasztikus csökkenésével, 2008-ig növekvő államadóssággal, valamint a reálbér és a lakossági fogyasztás csökkenésével számol a kormány a konvergenciatervben – írta csütörtökön este az Index internetes hírportál. Az internetes lap szerint a munkaanyag megállapítja, hogy „a kormány a konvergenciaprogramban nem határoz meg céldátumot az euró bevezetésének időpontjára”.
A Népszabadság pénteki számában azt írta: 2014 előtt aligha tér át Magyarország a közös pénzre, mivel a konvergenciaprogram szerint 2009-re közelíti meg felülről az euró bevezetéséhez elvárt, GDP-arányában mért háromszázalékos szintet, ám az államadósság ekkor is a GDP 70 százaléka felett lesz a megkövetelt 60 százalék helyett. (mti)
A maastrichti kritériumok teljesítése után két évvel lehetne az eurót bevezetni Magyarországon – mondta Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője. A szakpolitikus hozzátette: pártja számára a legkorábbi euróbevezetési időpont elfogadható, de azzal a feltétellel, hogy a lakosságnak és a vállalkozásoknak ne kelljen elviselhetetlen terheket a vállukra venniük, ugyanakkor biztosítsa a Magyarország számára rendelkezésre álló fejlesztési források felhasználását. A szocialista képviselő ugyanakkor nem kívánt dátumot megjelölni, amikorra az

euró bevezetése lehetővé válna.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ETO FC

REAC

Győr, DAC-pálya, Borsodi Liga-mérkőzés, vasárnap 17 óra. V.: Kassai (Székely,… Tovább olvasom