Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Munkába állítanák a rokkantak többségét?

Még áprilisban az Országgyűlés elé kerül a megváltozott munkaképességűek ellátórendszeréről és a rehabilitációs járadék bevezetéséről szóló törvénytervezet - jelentette be csütörtökön a parlament szociális bizottságának szocialista alelnöke.
Vidorné Szabó Györgyi elmondta, hogy az előterjesztés szerint azok az 55 év alatti, aktív korú megváltozott munkaképességűek kaphatnának rehabilitációs járadékot, akik az egészségkárosodásuk mellett még képesek lennének dolgozni, mert komplex rehabilitációval alkalmassá tehetőek a munkavégzésre. A változtatás szerint 2008 januárjától a rokkantsági nyugdíj rendszerébe újonnan belépőket már egy új rendszer alapján minősítenék, majd később a III. rokkantsági csoportba tartozókat is felülvizsgálnák.

Schranz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szóvivője a Független Hírügynökségnek korábban elmondta, hogy az új Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetben nem csak orvosok, hanem szociális és foglalkoztatási szakemberek együtt állapítanák meg - a rehabilitációs lehetőségét figyelembe véve - a rokkantsági szintet. Azoknak a megváltozott munkaképességűeknek, akiknek jók a rehabilitációs esélyeik, lehetőségük lesz a rehabilitációs programra. A szakemberek abban segítenek, hogy egészségügyi, szociális és foglalkoztatási téren is felzárkózzon a megváltozott munkaképességű ember és képes legyen visszamenni dolgozni. Ez jelenthet akár 8 órai munkát is, de mindenképpen olyan munkakört, amely az egészségüket nem károsítja.

A tervek szerint azok az aktív korúak kaphatnának továbbra is rokkantsági nyugdíjat 2008-tól, akik teljes értékű munka elvégzésére rehabilitációval sem tehetőek képessé. Akik viszont munkaképessé válhatnak, azoknak járna a rehabilitációs járadék. Ennek nettó összege a III. rokkantsági csoport szerinti nyugdíj összegével egyenlő. A járulékot a rehabilitációhoz szükséges idő alatt kaphatná a jogosult, de legfeljebb három évig. Egyszerre kaphatna tehát adott esetben fizetést és rehabilitációs járadékot, hiszen az új munkakörbe szükség esetén be kell tanulni - mondta Schranz Edit.

Jelenleg 800 ezer rokkantnyugdíjas van Magyarországon, ebből 460 ezer, aki aktív korú és egy részük rehabilitációval munkaképessé tehető, de az előterjesztés elsősorban nem a jelenleg a rendszerben levőket érinti, hanem azokat, akik 2008 után válnak új igénylővé.

Az előterjesztésről jelenleg társadalmi egyeztetés folyik. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a szociálpolitikai és fogyatékosügyi tanács támogatta a javaslatot - közölte a szóvivő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrött játszik az U19-es együttes

labdarúgás A májusi írországi EB-selejtezőre, az úgynevezett elit körre készülő U19-es… Tovább olvasom