Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Munkacsoport fogja Paksot felkészíteni az erőmű-beruházásra

Fontos célkitűzés, hogy Paks város lakosságának életvitelét, nyugalmát a projekt a lehető legkisebb mértékben zavarja.
Létrejön Pakson egy szakértőkből és intézményvezetőkből álló csoport, valamint egy munkaszervezet, amelyek feladata az lesz, hogy a várost felkészítsék az atomerőmű fejlesztésére – mondta el Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője kedden.

Az önkormányzat és a Paksi Ipari Park Kft. a 2009-es parlamenti döntés óta készül arra, hogy a küszöbön álló erőmű-beruházás ne érje felkészületlenül a várost. Sztruhár Sándor e két szereplőt képviselve már korábban bekapcsolódott az MVM társaságcsoport által létrehozott Lévai Projektbe is. Ez a projekt a paksi atomerőmű bővítését készíti elő, beleértve a létesítés kereteinek meghatározását, a szükséges műszaki és kereskedelmi keretek rögzítését, a létesítéshez szükséges engedélyek megszerzését, a regionális gazdasági és társadalmi hatások vizsgálatát.

Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Paks város vezetése helyzetfeltáró tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen lehetőségek és szükségszerűen elvégzendő feladatok jelentkeznek az erőmű bővítésével kapcsolatban. A feladat mostantól az, hogy a korábbi tanulmányban meghatározott irányokat részletesen kidolgozzuk – jelezte az ügyvezető.

Rámutatott: az építkezéshez biztosítani kell a szükséges feltételeket, például a közlekedést, közbiztonságot, és több ezer munkavégző számára helyet kell biztosítani.

Fontos feladat a gazdasági infrastruktúra fejlesztése is, amelynek egyik jelentős lépése, egy inkubátorház megépítése már megtörtént – mondta el. Amikor a válság második-harmadik évében úgy döntöttek, hogy megépítik az inkubátorházat, már akkor az egyik cél az volt, hogy az erőműbővítés hatásaként megjelenő szolgáltatók, kisebb termelők, környékbeli vállalkozások elindulását segítsék - tette hozzá.

Kiemelte: fontos célkitűzés, hogy Paks város lakosságának életvitelét, nyugalmát ez a projekt a lehető legkisebb mértékben zavarja. Cél az is, hogy a beruházásban rejlő lehetőségeket Paks városa és a kistérség a lehető legjobban kiaknázza, minél több vállalkozás válhasson a részesévé - tette hozzá.

Sztruhár Sándor beszámolt arról is, hogy az erőmű-beruházás hírére szinte azonnal megnőtt az érdeklődés a paksi iparterületek iránt. A tárgyalások folynak, a partnerek némelyike kifejezetten a bővítés miatt Paksra telepedne, de az ügyvezető szerint olyan is van, aki az ingatlanárak emelkedésére számítva fektetne be.

A Paksi Ipari Park Kft. területén jelenleg több mint 30 cég működik. Ezek összesen 700 embert foglalkoztatnak, árbevételük tavaly meghaladta a 13 milliárd forintot, aminek 98 százaléka export.

Bár a park egyre jobban benépesül, a betelepülni szándékozókat kiépített infrastruktúrával, jól működő szolgáltatások tudják fogadni, és van lehetőség a bővítésre is – közölte Sztruhár Sándor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 4-es főúton

Egy román teherautó és egy magyar személyautó ütközött össze Téglásnál kedd délután. Tovább olvasom