Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Munkácsy kép hatvanmillióért

Hatvanmillió forintos rekord kikiáltási áron bocsátja árverésre Munkácsy Mihály A baba látogatói című festményét a Mű-Terem Galéria április 12-én.
A művész egyik leghíresebb szalonképe korábban a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán volt látható.

A festményt a magyar állam képviseletében Görgey Gábor kulturális miniszter adta vissza tavaly novemberben - három másik Munkácsy-művel egyidejűleg - az eredeti tulajdonosoknak: az auschwitzi koncentrációs táborban meggyilkolt Vida Jenő műgyűjtő Dél-Amerikában élő örököseinek.

A kulturális miniszter akkori tájékoztatása szerint A baba látogatói (1879), a Vágtató szekér (Poros úton 1874), a Két család (1877) és a Kompozíciós vázlat a "Krisztus Pilátus előtt" (1881-1882) című festményeket Vida Jenő 1944-ben, egy Munkácsy-emlékkiállítás kapcsán adta kölcsön a Szépművészeti Múzeumnak.

A tárlat egy nappal az előtt ért véget, hogy Budapestre bevonultak a német csapatok, s a zsidók üldöztetése miatt Vida Jenő arra kérte az intézményt: hadd maradjanak a képek a múzeum letéti őrzésében.

E négy Munkácsy-alkotás - több más műtárgyhoz hasonlóan - ládákba csomagolva a Magyar Vöröskereszt védelme alatt álló Pannonhalmi Apátságba, majd a szentgotthárdi ciszterci apátságba került.

A festmények az 1940-es évek végén kerültek vissza a Szépművészeti Múzeumba, majd a Magyar Nemzeti Galéria 1957-es megalakulásakor a képtár gyűjteményének részévé váltak, s a műveket később sem államosították.

A Munkácsy-képeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védetté nyilvánította, így azokat nem lehet kivinni Magyarországról.

A Mű-Terem Galéria szerdán sajtótájékoztatón mutatja be A baba látogatói című festményt, ismertetve az alkotás történetét.

Válasz ígérnek többek között arra: Mennyiben különbözik e kép jogi helyzete a műtárgyperekben szereplő más alkotásokétól?; Hogyan alakultak a tárgyalások a magyar állam és a képek tulajdonosai között?; Miként jött létre az a megegyezés, amelynek eredményeként először került ki ilyen értékű remekmű magyar múzeum őrizetéből?

Virág Judit, a Mű-Terem Galéria társtulajdonosa hétfőn elmondta: múzeumok egyelőre nem jelezték, hogy megvásárolnák az alkotást.

Mint jelezte, örülne annak, ha valamely intézmény, szervezet vagy cég révén a kép visszakerülhetne a Magyar Nemzeti Galériába.

A jelenlegi magyar aukciós rekord 95 millió forint: ennyiért kelt el Gulácsy Lajos Régi instrumentumon játszó hölgy című alkotása tavaly decemberben, ugyancsak a Mű-Terem Galéria aukcióján. A kép kikiáltási ára 28 millió forint volt.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kegyes csalás művészei

Valljuk meg őszintén, kegyes csalások nélkül nem tudunk élni. Ha megvalljuk, akkor nevetünk az… Tovább olvasom