Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Munkaerőmozgás: határ menti félelmek

Egy osztrák kutatóintézet a határ menti munkaerőmozgás elemzését készíttette el. A győri érdekvédelmi szakember szerint a leginkább érintettnek tartott Ausztria félelmei nagyrészt megalapozatlanok.
A személyek szabad áramlásának kérdésében nagy a szakadék az unióban és a tagjelölt államokban élők véleménye közt. Az uniós bővítéstől a munkaerő-piaci következmények miatt tartó Ausztria a bérkülönbségekből adódóan a munkaerő tömeges inváziójára számít. Szomszédaink szerint az elkövetkező tíz évben mintegy 200 ezer bevándorló választja célpontjául hazájukat. Elemzéseik nagy része azonban nem foglalkozik a pozitív jelenségekkel, például azzal, hogy a bevándorlók távolmaradása esetén nyolc év múlva a munkaképes lakosság aránya drámaian csökken. Bizonyos mérések azt is kiszűrték, hogy rendkívül nagy a különbség a kivándorlás gondolatával elméleti szinten foglalkozó tömegek nagysága és a kivándorlás érdekében valóban lépéseket tevők száma közt. Ezért inkább a vendégmunkások számának gyarapodása valószínű, ugyanis 5 millió kelet-közép-európai „ingázóközelségben" él az osztrák nagyvárosoktól.

Eurégiós kapcsolatban

A munkaerő-migráció szempontjából leginkább érintett területek a határ menti régiók. Ezért a Burgenland–Nyugat-Magyarország szakszervezeti együttműködés keretében az érdekvédők az elmúlt években gyakran tárgyaltak az uniós bővítés várható hatásairól. Így jelentősen csökkentek az osztrák munkavállalók érdekeit féltő szakszervezetisek aggályai, tudtuk meg a szervezetben megyénket képviselő Németh Kálmántól, aki az egyeztetések során gyűjtött tapasztalatait használta fel, mikor felkérték, közreműködjön az osztrák projektben. Elemzésében azt írta: a magyar munkavállalók nehezen mobilizálhatók, ezért szomszédainknak a csatlakozás után nem kell az olcsó munkaerő tömeges beáramlásától félniük. A megfelelő hazai bérfelzárkóztatási program pedig szerinte tovább csökkentheti ezt a veszélyt.

Helyi szabályozással

A határ menti munkaerő-áramlás ma is létező tényező, különböző egyezmények szabályozzák. Ausztriában több mint 220 ezer külföldi dolgozik, ennek 5 százaléka magyar. Az engedéllyel foglalkoztatott magyar munkavállalók száma Burgenlandban az év eleji adatok szerint csaknem elérte a négyezret. Németh úgy véli, e téren a „feketézést" kell megelőzni, mely főként a szezonális mezőgazdasági munkáknál jelentkezik. Újabban azonban háztartási és gondozási feladat miatt is szívesen átjárnak a határon túlra a magyarok. Ez megbízóiknak is előnyös, ezért Németh szerint az ilyen munkavégzés hivatalossá tételét a települési önkormányzatok jogkörébe kellene helyezni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Denzel Washington az Év humoristája

A 2002-es Év humoristája kitüntető címet ítélte oda az Oscar-díjas Denzel Washingtonnak az… Tovább olvasom