Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Munkahelyet keresnek az állástalanná vált orvosok

Megkezdték a munkahelykeresést a kórházi intézménybezárások miatt állástalanná vált orvosok. Sokan lakhelyüktől több száz kilométerre lesznek kénytelenek elhelyezkedni. Több helyen továbbképzéssel, szolgálati lakással és vissza nem térítendő támogatással segítik az elhelyezkedőket.
A kialakult helyzet kapcsán egyes vidéki kórházakban már túlkínálat van az évek óta betöltetlen patológusi, aneszteziológusi, pszichiáteri helyekre jelentkező szakemberekből. A szolnoki Hetényi Géza kórház orvos igazgatója, Sebestyén Mihály például arról számolt be: az elmúlt hetekben naponta felkeresték a kórházat az álláskeresők. A debreceni Kenézy Gyula kórházból például egy teljes patológus csoport jelentkezett munkára az intézményben folyamatosan zajló létszámleépítések miatt: innen eddig 300 dolgozót küldtek el.

Számos kórház kedvezményekkel csábítja a számára szükséges orvosokat, ápolónőket: támogatják a szakmai továbbképzést. Szolnokon szolgálati lakást is tudnak adni egy-egy szakorvosnak, orvos házaspárnak. A Békés megyei Orosházán kiemelt bérezést, letelepedési, lakhatási támogatást is adnak.

A tendenciák szerint az ország keleti feléből inkább a nyugati országrész felé igyekeznek az orvosok, a nyugati megyékből pedig inkább Ausztria és Németország irányába kacsingatnak. Az elbocsátott orvosok, ápolónők elhelyezkedését a munkaügyi központok is próbálják segíteni. Baranyában például ingyenes nyelvtanfolyammal segítik az állástalanná vált dolgozókat. A nyelvi képzéseket tervezett külföldi munkavállalás esetén sem kell kifizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyíltak az elnökválasztási urnák Franciaországban

Franciaországban vasárnap reggel nyolckor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődött az… Tovább olvasom