Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Munkahelykeresés friss diplomával

Évről évre egyre több frissdiplomás hagyja el a hazai felsőoktatási intézményeket.

Elhelyezkedési esélyeik nem egyformák, nem egy szakma esetében csak az igazán rátermett, több nyelvtudással rendelkező és már az egyetemen vagy főiskolán tapasztalatot szerzett pályakezdők tudnak szakirányban elhelyezkedni.

Könnyebb helyzetben vannak a gépészek

Jó befektetés diplomát szerezni, a diplomáért érdemes tanulni, ám bizonyos végzettségekkel könnyebb helyzetben vannak a pályakezdők – tartja ifj. Orbán Aladár, az Origo Sánta Rt. személyzeti tanácsadója. Tapasztalatai szerint jelenleg nincsenek gondjai az elhelyezkedéssel a friss gépész- vagy villamosmérnöki diplomával, vagy a logisztikus és minőségbiztosítási végzettséggel rendelkezőknek.

Ám koránt sincsenek ilyen könnyű helyzetben a közgazdászok, mint néhány esztendővel ezelőtt voltak. Mivel egyre több ilyen jellegű képzés indult hazánkban, így egyre nagyobbak a munkaerőpiac elvárásai a pályakezdő gazdasági szakemberekkel kapcsolatban. Alapvető a minimum két nyelv középszintű ismerete, amely nem feltétlenül nyelvvizsgát jelent, hiszen a cégek nagy része szereti saját maga letesztelni leendő munkatársai nyelvtudását. A személyzeti tanácsadó azt sem tartja szerencsésnek, hogy ma már nincsen kötelező szakmai gyakorlat az egyetem ideje alatt gazdasági vonalon, hiszen a munkáltatók nagy része előnynek tekinti, ha valaki akár néhány hónapos tapasztalatot tud felmutatni ö néletrajzában.

Sok múlik a megfelelő önéletrajzon

Ez utóbbi is fajsúlyos kérdés, hiszen a pályakezdők egy része formailag és tartalmilag nem megfelelő önéletrajzot nyújt be pályázati anyagában. Nagyon fontos a megfelelő tagolás, a lényeges elemek kiemelése, jó hatást tesz, ha valaki egy mosolygós fényképet is mellékel az önéletrajzához.

Mindez egyáltalán nem ördöngősség, hiszen az interneten ma már bárki találhat megfelelő mintát mind hagyományos, mind az egyre népszerűbb amerikai típusú önéletrajzra.

– A pályakezdőket sokkal jobban kellene felkészíteni egy állásinterjúra – összegezte tapasztalatait ifj. Orbán Aladár. – Az interjúra előzetesen mindig készülni kell, így meg kell ismerni a vállalatot, minél több információt és kérdést hasznos előzetesen összegyűjteni a tevékenységéről. Bizonyos tipikus kérdésekre érdemes előre végiggondolni a választ, így a jelentkező miért is tartja magát a legalkalmasabbnak az adott pozícióra, miért szeretne a cégnél dolgozni. A pályázó önismeretét is „nagyító alá" teszik, nem csupán a pozitív, de a negatív tulajdonságaira is kíváncsiak.

A szakember meglátása szerint nem feltétlenül állja meg az a mondás a helyét, amely szerint: egy diploma, nem diploma. Ha valaki posztgraduális képzésre vállalkozik, akkor érdemes szakirányban tovább tanulnia. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem minden munkahely tudja biztosítani alkalmazottjának az esetleges hétközbeni konzultációkra a szabadságot. Előnyösebbek azon másoddiplomás képzések, amelyek időpontja hétvégére esik.

Népszerű a turizmus és az idegenforgalmi szak

Dr. Schmidt Rezső, a Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettesének tapasztalata szerint az intézmény hét karának több mint tizennégyezer hallgatója közül a leendő faipari- és erdőmérnökök elhelyezkedési esélyei meglehetősen jók, hiszen országos szinten egyedi képzésről van szó, ráadásul a faipari végzettségű szakemberek iránt egyre bővülő igény mutatkozik a vállalkozások részéről. Hasonló helyzetben vannak a székesfehérvári kar leendő földmérői és földrendezői. A soproni és a győri pedagógia karok hallgatói közül a turizmus és az idegenforgalmi szakok végzőseinek nem okoz majd fejtörést a munkahelykeresés, nem véletlenül népszerűek ezek a szakirányok.

A leendő pedagógusok már nincsenek ilyen egyszerű helyzetben, így diplomájukat érdemes nyelvtudással és egyéb szakirányú kiegészítő végzettséggel „megfejelni". A Mosonmagyaróváron tanuló leendő agrárszakemberek helyzete ugyan nem könnyű, ismerve a hazai keresletet, ám a diákok és a tanárok dinamikusan alkalmazkodtak az igényekhez. Így a hallgatók jelentős része még egyetemista évei alatt, vagy közvetlenül a diploma megszerzése után felveszi a mérnöktanári, a környezetvédelmi mérnöki vagy a pénzügyi, a közgazdasági szakok valamelyikét, így ütőképesebb végzettséggel vértezik fel magukat. A Sopronban folyó tízéves közgazdászképzés népszerű a továbbtanulók között. Mivel egyre több pályakezdő közgazdász „ostromolja" a munkaerőpiacot, így a rektorhelyettes szerint azok a frissdiplomások a legütőképesebbek, akik hajlandóak további szakirányú tanulásra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom