Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 10.

Felmondások és felmentések

„40 évi és 4 havi munkaviszonyomat 2003. szeptember 30-án csoportos létszámleépítésre hivatkozva munkaadóm felmondta. 2004. január 28-ig voltam állományban, 6 havi végkielégítést kaptam. A 120 nap felmondásból 30 napot kellett ledolgozni, 90 napra felmentettek a munkavégzés alól. 1947. június 1-jén születtem, tehát 2004. június 1-jétől lettem előre hozott öregségi nyugdíjas, az 57. év betöltésekor. Jár-e nekem a plusz 3 hónap végkielégítés? Munkahelyemről nem haraggal távoztam, ezért is érdekel: érdemes-e jogos követeléssel volt munkaadómhoz fordulnom?" – kérdezte levelében „40 év 4 hó egy munkahelyen" jeligével olvasónk.

Szakértőink azt tudták megállapítani – a leírtak alapján –, hogy minden juttatását, a végkielégítését is megfelelően számolták el. A magyarázatot ezúttal azért nem részletezzük, mert rovatunk előző cikkeiben már többször megtettük.

„38 év tanítás után, 2004. november 5-től nyugdíjas vagyok. Részemre az éveim alapján 8 hónap felmentési idő jár, amelynek kezdőnapja 2004. november 5. Utolsó napja: 2005. július 5. A felmentés idejére 24 munkanap szabadság jár, amelyet beleszámítottak a felmentési időmbe. 2005. január 31-ig ledolgoztatták velem a felmondási idő 3 hónapját. A 2005. február 1–március 4. közötti időszakban kiadták a szabadságom. A hátralévő 4 hónapban felmentenek a munkavégzés alól. A 24 munkanap beleszámíthat a 8 hónap felmentési időbe? Mert én összesen 8 hónapot kaptam. Úgy érzem, a 24 nap szabadságnak csak neve van, de nem kaptam meg. A 8 hónap mindenképp járna, ha nem lenne szabadságom, akkor is. Lehet, hogy eljárhatnak így velem szemben? Szeretnék megnyugodni, mert úgy érzem, hogy megrövidítenek" – panaszolta „Felmentés, szabadság" jeligével másik levélírónk.

Szakértőink a leírtak alapján azt válaszolták: mindenképp megnyugodhat, mert a jogszabályoknak megfelelően kapta meg a neki járó fizetett szabadságot. Ugyanis a munkáltató a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. Olvasónk esetében ez megtörtént, a fizetett szabadságát ezen kívül adták ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét előtti sonkakörkép

A sonka ma sem veszített népszerűségéből. Tudják ezt a kereskedelemben is, ezért a sonka piacán kemény a verseny. A versenytársak igyekeznek a fogyasztók kedvében járni, egymás alá mennek áraikkal. Ez nem kedvez a termelőknek és a gyártóknak. A nyomott árak a megélhetésüket veszélyeztetik, pedig a magyar húsipar komoly hagyományokkal rendelkezik. Tovább olvasom