Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 11.

Mire jogosult a férj?

„Azt szeretném megkérdezni, hogy amit a végkielégítés szabályairól írtak korábban rovatukban, csak a határozatlan időre vagy a határozott időre felvett dolgozókra is vonatkozik-e. Férjem már 3 éve dolgozik ugyanazon a munkahelyen, de munkaviszonyát minden hónap elsején szerződéssel hosszabbítják meg.
Férjem 1947. V. 14-én született. Mikor lesz jogosult öregségi nyugdíjra? Ennek összegét mi alapján számítják ki? Mikor lesz jogosult korkedvezményes (előrehozott) öregségi nyugdíjra? Ennek összegét mi alapján számítják ki?" – kérdezte férje ügyében az asszony, aki a
„határozottan felvett dolgozó" jeligét használta.

Sajnos azonban a végkielégítés csak a határozatlan idejű munkaviszony megszüntetésénél vonatkozik az alkalmazottakra. A férj nyugdíjkorhatára az elküldött adatok alapján szakértőink szerint 62 év. Az előrehozott öregségi nyugdíjat – ha a feltételeknek megfelelően rendelkezik az előírt szolgálati idővel – már 60 éves korától igényelheti. Olvasónknak érdemes a nyugdíj-biztosítási igazgatóságtól már most kérnie szolgálati idejének megállapítását. Nyugdíjának összegét a szolgálati ideje és az 1988-tól kapott keresetei alapján állapítják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl az első megmérettetésen

Mosonmagyaróváron hat lány jutott be a Szépség Határok Nélkül versenyének döntőjébe. Tovább olvasom