Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 17.

Tanár, nyugdíjazás előtt

„62. évében lévő, nyugdíjazás előtt álló tanár vagyok. Eddig 42 év munkaviszonyom van, melyből az utolsó 35 évet tanárként dolgoztam le egy szakközépiskolában. Szóban bejelentettem, hogy a következő tanévet már nem szeretném elkezdeni, és igénybe venném a felmondási időmet, mely ismereteim szerint 8 hónap. A 2004/2005-ös tanév befejeztével a felmondási időbe beszámít-e a ki nem vett ez évi nyári szabadság is, vagy a szabadság után kezdődik a felmondási idő? A felmondási időből mennyit kell ledolgozni? A felmondási időre milyen munkabért kaphatok és mikor? A 35 év után adható negyvenéves jubileumi jutalmat mikor kaphatom meg? A felmondási időben már kérhetem-e a nyugdíjazásomat?" – kérdezte „Felmondási idő" jeligével a levélíró.

Az MSZOSZ szakértőinek válasza szerint olvasónknak az intézmény vezetésével kellene egyeztetnie, hogy milyen formában történjen közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetése: közös megegyezéssel, lemondással, felmentéssel. Ennek eldöntésekor, meghatározásakor célszerű a részletkérdéseket illetően is megegyezni. Például a szabadság kérdéséről, a felmentési idő kezdetéről, vagy éppen a végéről. A munkavállaló számára a legtöbb törvényileg biztosított juttatást az intézmény általi, felmentéssel való jogviszony megszüntetése adja. A munkáltató a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A felmentési időszak alatt átlagkereset illeti meg, ezt az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni. 35 évi közalkalmazotti jogviszony után háromhavi, 40 évi jogviszony után öthavi illetményének megfelelő összeg jár jubileumi jutalomként.

Ha a közalkalmazotti jogviszonya megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül, továbbá legalább 35 évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a 40 éves jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni. Ha a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül, részére a megszűnés évében esedékes jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni. A leírt adatok alapján (életkor, szolgálati idő) úgy tűnik, hogy olvasónk nyugdíjának megállapítását már eddig is kérhette volna a nyugdíj-biztosítási igazgatóságnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefoglalták az összes dalmáciai világítótornyot

A Robinzon-turizmus szerelmesei lefoglalták az összes világítótornyot az Adrián, Dubrovnik-Neretva… Tovább olvasom