Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 22.

„Megbízási szerződéssel dolgozom. Szeretném tudni, jár-e szabadság, betegség idején táppénz, beszámít-e a nyugdíjba stb. Egyáltalán minek minősül munkaviszony szempontjából a megbízási szerződés?" – kérdezte „xxx" jeligével olvasónk. Kérdéséből néhány fontos részlet nem derült ki, ezért az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szakértői igyekeztek több lehetőséget számba véve választ adni.

Eszerint, ha vállalkozóként kap megbízást, köt megbízási szerződést olvasónk, akkor a saját maga ura. Akkor nem munkavállaló. Annyi szabadságot vesz ki, amennyit megenged magának, annyi táppénzt és nyugdíjat kap, amennyi járulékot befizet.

Ha munkavállaló, akkor a megbízási szerződéssel valószínűleg a „főmunkája" mellett vállal megbízásos munkát. Mindenképpen a megbízóval kötött szerződésben és mellékleteiben kell a részletekről megállapodnia: a megbízás időtartamáról, a feladatokról, az ellenszolgáltatásról és arról is, hogy a kapott összeg milyen módon adózik, összevontan vagy nem összevontan. A szerződésbe kell belefoglalni a tb-vel kapcsolatos kérdéseket, a levonandó adóelőleg nagyságát, az egészségügyi hozzájárulás rendezésének módját és azt is, hogy a kifizetésre kerülő összegből az adóelőleg összegének megállapításánál mekkora összeget kell figyelembe venni.

Fizetett szabadság a munkaviszonyban, munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalóknak jár. Arra mindenképpen ügyelnie kell olvasónknak, hogy biztosítotti jogviszonya legyen. Akár munkaadó révén, akár saját vállalkozás révén, hogy adott esetben jogosultságot szerezzen az ellátásokra, táppénzre, nyugdíjra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátor vállalkozók megyéje

Míg országosan csökkent, megyénkben nőtt az egyéni vállalkozók száma az elmúlt egy évben. A a csökkenést a kényszervállalkozások megszüntetését célzó szabályozás, a növekedést a munkahelyek megszűnése indokolhatja. A szakember szerint egyre többen igyekeznek a maguk erejéből megoldani foglalkoztatásukat, ami bizakodó légkört jelez. Tovább olvasom