Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 26.

Étkezési utalvány betegség idején

„Nyolcadik hónapja betegállományban vagyok, egyébként köztisztviselőként dolgozom. Munkáltatóm az első hat hónapban eljuttatta részemre a négyezer forintos ebédjegyet, ám azóta nem, mondván, hogy már nem jár. Előreláthatólag egy hónap múlva leszek keresőképes. Jár-e nekem erre a három hónapra ebédjegy? Mivel a betegségemből adódóan is megnövekedtek a költségeim, ez a négyezer forint is hiányzik, de ha nem jogos, nem szeretnék reklamálni" – írta olvasónk a Munkajogi esetek című rovatnak címezve levelét.

Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szakértőinek válasza szerint a munkavállalók jóléti és béren kívüli juttatásairól, azok feltételeiről a munkahelyen belül – a munkaadó és a szakszervezet között – megkötött kollektív szerződés rendelkezhet. Abba foglalható bele az étkezési hozzájárulás biztosításának feltétele és nagysága is. Az étkezési hozzájárulás adómentesen adható támogatás, az „adható" megfogalmazásból is látszik, hogy a munkaadónak nem kötelező adnia. Kivétel, ha a helyi kollektív szerződés erre vonatkozó megegyezést tartalmaz.
Tehát levélírónknak a munkahelyénél megkötött kollektív szerződés tartalmáról érdemes informálódnia. Ebben segítheti a szakszervezeti tisztségviselő.

Minden év második felében az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) tárgyalnak a szociális partnerek – a kormány, a munkaadói és a munkavállalói oldal – a következő év béren kívüli juttatásairól, azok adómentesen adható felső határáról. Jelenleg most folynak a jövő évre vonatkozó egyeztetések. Az MSZOSZ és a szakszervezetek minden évben arra törekednek, hogy emelkedjen az adómentesen adható juttatás felső határa. Az adómentesen adható hozzájárulás felső határa jelenleg meleg étkeztetés esetében nyolcezer, hideg étkeztetés esetében négyezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Masszázs egy tiszta fejért...

A fejmasszázs során megnyugtató szigeten érezzük magunkat a hektikus mindennapokban. Tovább olvasom