Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 28.

Kismamák kérdései

„Jelenleg terhességi, gyermekágyi segélyben részesülök, később gyedet kapok. Ha jól tudom, az előbbi időszak alatt a munkáltató nem mondhat fel az alkalmazottjának, viszont a gyermek hat hónapos kora után, a gyed alatt már igen. Valóban igaz ez?" – kérdezte olvasónk és egy másik sorozatunkhoz érkezett levél is a témához kapcsolódik. Abban azt kérdezi olvasónk: „Ha valaki teherbe esik, mikor köteles azt a munkahelyén bejelenteni? A terhesség alatt, ha munkaviszonyban áll, felmondhatnak-e neki? Terhesség alatt milyen jogok illetik meg a kismamát? Terhesség után kötelezik a munkáltatót, hogy visszavegye?"

Tilos az éjszakai munka

A kismamák kérdéseire az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szakértői igyekeztek választ adni. Eszerint: a törvényben részletezett védelmek a munkavállaló nőt a terhesség teljes időtartama alatt megilletik. Nincs törvényi kötelezettség viszont arra nézve, hogy a nőnek mikor kell bejelentenie terhességét a munkáltatónak. Valójában személyes érdeke diktálná azt, hogy minél korábban tegye meg ezt a bejelentést, hiszen terhessége kezdetétől „kedvezőbb" elbánásban részesülhet. Tilos éjszaka foglalkoztatni, olyan munkahelyet kell neki biztosítani, ami sem rá, sem a babára nézve nem jár egészségromboló hatással. Ha ezt nem tudja biztosítani a munkáltató, akkor a terhes nőt fizetett szabadságra kell küldenie. A foglalkoztatási feltételek átmeneti megváltoztatásához, az új munkakör kiválasztásához szükséges a terhes nő beleegyezése. Keresete nem csökkenhet.

Szabadság és védelem

Sok munkavállaló attól fél, hátrány éri, ha fény derül terhességére. Viszont ha nem tájékoztatja terhességéről a munkáltatót, nem is várhatja el, hogy biztosítsa számára azokat a munkafeltételeket, amelyek nem veszélyeztetik az ő és születendő gyermeke egészségét. Terhessége okán a munkavállaló nőt felmondási védelem is megilleti. Ez a védelem nem az anyasági ellátásokhoz, hanem A munka törvénykönyvében meghatározott szülési szabadsághoz köthető. A terhes, szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyből 4 hétnek lehetőleg a szülés előtti időszakra kell esnie. Viszont a törvény felsorol olyan eseteket is, amikor a szülési szabadság megszűnik. A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a nő munkaviszonyát a terhesség alatt, a szülést követő három hónapban és a szülési szabadság idején. Azaz, ha a szülési szabadság lejárta után a munkavállaló nő újbóli munkába állásakor kézhez kapja felmondását, a felmondási idő csak 30 nap elteltével kezdődhet meg. Amennyiben a munkáltatónak objektív oka van a felmondásra, azt indokolnia kell, de ez az indok nem lehet összefüggésben a nő terhességével. Elbocsátásra például felszámolás esetén kerülhet sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szaténruha az üzletpolitika árnyékában

A Délmagyarország Presztízs Díj-átadó a helyi társasági élet egyik legrangosabb eseményeként, a… Tovább olvasom