Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 29.

A munkaadó kérdez

„A munkavállaló felmondhat úgy a munkaadójának, hogy másnaptól nem jön dolgozni, nem törődve előző munkáltatójával? Ez a felmondási forma biztosított a dolgozónak? Neki nincsenek kötelességei a munkáltatóval szemben? Ha vannak, akkor mit tehet ilyen esetben a munkáltató?"

A levélidézetből kiderül: ezúttal egy munkaadó küldött kérdést rovatunknak. Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szakértői válaszukban először is leszögezték, hogy a munkavállalóknak és a munkáltatóknak hasonló lehetőségeik vannak a munkaviszony megszüntetésére. A munkaviszony megszüntethető a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével, rendes felmondással, rendkívüli felmondással, vagy azonnali hatállyal a próbaidő alatt. Mindegyik formának megvannak a maga szabályai a felmondási és a felmentési időre, a formai követelményekre vonatkozóan. Ha azokat valamelyik fél nem tartja be, az a munkaviszony jogellenes megszüntetését jelenti. Az ilyen esetek jogkövetkezményekkel járhatnak mind a munkavállaló, mind a munkáltató vonatkozásában.

Ha a munkavállaló a munkaviszonyát nem a törvényes kereteknek megfelelően szünteti meg, köteles a munkáltatónak a felmondási idejére járó átlagkeresetnek megfelelő összeget fizetni. Ezt jó, ha minden alkalmazott tudja. Azonban vannak olyan esetek is a munkaviszony megszűnésénél, megszüntetésénél, amikor a munkavállaló már másnap megkezdheti munkáját egy másik munkáltatónál. Például a határozott idejű munkaviszony lejárta utáni napon.

Munkaviszony jogellenes megszüntetésekor a munkáltató ugyanúgy, ahogy a munkavállaló is, élhet a törvény adta jogaival, érvényesítheti azokat, akár a bíróságon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási roham a .eu doménnevekért

A legnépszerűbb doménnév a sex.eu, de nincs sokkal lemaradva a poker.eu, a porn.eu és a casino.eu… Tovább olvasom