Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 31.

Bokatörés után jár a kártérítés?

„Tavaly májusban léptem be egy új céghez, mert a családi helyzetem olyan volt, hogy a volt cégemnél – ami nemzetközi fuvarozásban volt – nem tudtam dolgozni tovább. Az új helyen segédvezetőként dolgoztam, mivel náluk ez a szabály. A negyedik napon történt a balesetem. Nekem kellett a rakodásban segíteni. Ahogy szálltam ki a kocsi jobb oldalán, gödörbe léptem és két helyen tört el a bokám. A mai napig is táppénzen vagyok vele. Közben 2004 júniusában a cég felmondott, állítólag próbaidőn belül. Azóta táppénzen vagyok, a lábamat műteni kell, de munkahelyem nincs. Kérdezem én, megteheti-e ezt a cég? Mivel a lábam már nem lesz olyan sohasem, az elhelyezkedésem is kérdéses a későbbiekben. Lehet-e kártérítést követelni tőlük és ha igen, akkor hol?" – kérdezte „ntx1" jeligét választó olvasónk. Szakértőink a válasz lényegét úgy fogalmazták meg: a próbaidő alatt a felmondási tilalmak nem érvényesülnek – tehát a próbaideje alatt táppénzen lévő munkavállalónak a munkáltató azonnali hatállyal indoklás nélkül felmondhat –, de a felmondás ténye nem mentesíti a kártérítési felelősség alól.

Vétkes nélkül

A leírtak alapján olvasónk balesete üzemi balesetnek minősülhet, amely alapján a munkavállaló társadalombiztosítási ellátásra jogosul, valamint A munka törvénykönyve szerint a munkáltató kártérítésre kötelezhető. Egyik fejezete úgy fogalmaz: „A munkáltató a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességre tekintet nélkül teljes mértékben felel." Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy a balesetet csak a rövid levélből ismerjük, ami az összes körülményt nem részletezi.

Bizonyítási teher

Az is fontos, hogy a bizonyítási teher a munkavállalón van: be kell bizonyítania, hogy a baleset valóban a munkaviszonnyal összefüggésben, tehát jelen esetben a munkavégzés ideje alatt, a munkavállaló önhibáján kívül történt. Amennyiben a munkáltató felelőssége megállapítható, a munkavállaló követelheti elmaradt jövedelmének, dologi kárának, felmerült költségeinek megtérítését, amelynek megállapítása a bíróság hatáskörébe tartozik.

Vizsgálni kell

A munkahelyi balesetet a munkáltató köteles bejelenteni, kivizsgáltatni és nyilvántartásba vetetni a Munkaügyi és Munkabiztonsági Felügyelőségnél. A munkaképtelenséggel járó balesetet haladéktalanul ki kell vizsgálni és a vizsgálat eredményét baleseti jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Amennyiben ezt a munkáltató elmulasztotta, a sértett a megyei munkaügyi felügyelőségnél élhet bejelentéssel, ha pedig a hatóság megállapította a munkabaleset tényét, igényeit a bíróságon érvényesítheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graboplast-ETO múltja a Bajnokok Ligájában

A Graboplast-ETO eddig egyszer szerepelt a Bajnokok Ligájában. A 2000/2001-es szezon során a… Tovább olvasom