Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 4.

Nem kellett volna-e véglegesíteni valakit, aki hat éven át határozott idejű munkaszerződéssel dolgozott?

„Hat éven keresztül hosszabbították meg közalkalmazotti munkaviszonyomat egy-egy tanévre. Három éven keresztül augusztus 15-től a következő év június 30-ig kötötték meg a szerződést. Kifizették a szabadságot. Majd folyamatosan három éven át úgy kötötték meg a szerződést, hogy június 30-tól a következő év június 30-ig. Tehát nem volt megszakítás. Szülési szabadságon lévő kollégát helyettesítettem. (Határozott idejű munkaszerződések voltak.) Kérdésem: akit hat éven keresztül így foglalkoztattak, nem kellett volna-e véglegesíteni. Az iskola vezetőjét megkérdeztem, a válasza nemleges volt, amit azzal magyarázott, hogy gyesen lévőt helyettesítettem" – írta rovatunkhoz küldött levelében olvasónk.

A válasz szerint pedig nincs külön szabályozás a gyesen lévők helyettesítésére. Ezért erre az esetre is a határozott idejű munkaszerződés általános szabályai érvényesek. A munka törvénykönyvének egyik fejezete így fogalmaz: „A határozott idejű munkaviszony időtartalmát naptárilag, illetve más alkalmas módon kell meghatározni.

Ennek időtartama – az újabb munkaviszony létesítését is ideértve – az öt évet nem haladhatja meg, ettől törvényesen eltérni nem lehet." Szakértőink azt javasolják, hogy forduljon bizalommal helyi szakszervezetéhez a munkaszerződéseit és más arra vonatkozó, birtokában lévő iratait összegyűjtve. Az azokban leírtak részletei ugyanis lényegesek lehetnek. A szakszervezetnél jogorvoslathoz szükséges segítséget kaphat, ugyanis szakértőink véleménye szerint előfordulhat, hogy esetében a vitát – mint sok más esetben – a bíróságnak kell lezárnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04. 07.

Tovább olvasom