Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Munkajogi perbeszédben az idén Győr a legjobb

A győri egyetem csapata nyerte meg idén az elmúlt napokban megrendezett VI. Országos Munkajogi Perbeszédversenyt.
A résztvevőknek véletlenszerűen sorsolt jogeseteket kellett megoldaniuk. Volt, aki alperesi és volt, aki felperesi feladatokat kapott. A zsűriben tapasztalt jogászok, bírák és ügyvédek kaptak helyet. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara negyedik alkalommal vett részt a versenyen.

A perbeszédversenyt az elmúlt napokban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara rendezte meg. A jogeseteket a hallgatók véletlenszerűen húzták, azaz a verseny előtt nem tudta senki, milyen jellegű esettel (versenyszféra vagy közszolgálat) illetve melyik perbeli pozícióban (alperes, felperes vagy bíró) szerepelnek. A sorsolás irányított volt, azaz a szervezők figyeltek arra is, hogy a csapattársak külön-külön eseteket oldjanak meg, illetve minden egyetem minden perbeli pozícióban szerepeljen. A hallgatóknak 2 óra állt rendelkezésre a jogeset kidolgozására és a perbeszédre való felkészülésre. A felkészülés alatt a csapattagok konzultálhattak egymással, jogszabálygyűjteményt, szakirodalmat használhattak. Bírósági tárgyalási szituációt kialakítva oldották meg az eseteket, az alperesek érveket ütköztettek a felperesekkel, a bírók ítéletet hoztak, amelyet természetesen részletesen meg kellett indokolniuk.

Tíz pontot szerezhettek a hallgatók a munkajogi megoldásra, további tízet pedig az előadásmódra, az érvelés minőségére, a pervezetésre. Az azonos csapatból származó hallgatók pontjait a zsűri összeadta, így jött ki a végeredmény: 2009-ben a VI. Országos Munkajogi Perbeszédversenyt a Széchenyi István Egyetem csapata nyerte. Emellett a legjobb alperesnek - Erdős Csaba - és a legjobb bírónak - Marcali Márk - járó különdíjakat is a győri egyetem joghallgatói kapták.

"A sikerrel természetesen felelősség is jár, mert nem csak mi őrizzük egy évig az első helyezettnek járó vándorserleget, hanem megnyertük a jövő évi, immáron a VII. Országos Munkajogi Perbeszédverseny rendezésének jogát is, mely 2010. március végén lesz" - mondta el dr. Ferencz Jácint, egyetemi tanársegéd, a Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszék oktatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig csökken a belvíz a Kis-Balatonnál

Naponta félmillió forintba kerül a belvíz elleni védekezés a Kis-Balatonnál. A vízügyi igazgatóság… Tovább olvasom