Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Munkájukat féltik a dolgozók

Kilenctől tizenegy óráig leálltak csütörtökön a gépek a Rába Futómű Kft. kapuvári gyárában. Az alkalmazottak figyelmeztető sztrájkot tartottak, mert úgy érzik, veszélybe került megélhetésük és rövidesen lakat kerül a gyárkapura.
Demonstrációjukkal arra is figyelmeztettek, hogy a gyár sorsáról a munkavállalók érdekeit is figyelembe véve döntsön az rt. igazgatósága. A sztrájk idején senkit nem engedtek be az üzem területére, utána viszont a szakszervezeti vezetők tájékoztatták a sajtó képviselőit. Alper László, a Rába Munkavállalók Szakszervezetének elnöke elmondta: a gyár valamennyi dolgozója letette a munkát délelőtt, így a sztrájk eredményes volt.

– A sztrájk eredményes volt a kapuvári gyárban, annál is inkább, mivel a dolgozók demonstrációjához egy-egy órára szolidaritásból csatlakoztak a győri központ néhány egységében is – tudtuk meg Alper Lászlótól, a Rába Munkavállalók Szakszervezetének elnökétől. Alper László ismertette azt a folyamatot, mely egészen a munkabeszüntetéshez vezetett. E szerint az első rossz jel az volt, amikor év elején a kapuvári alkalmazottak nem kaptak fizetésemelést, mondván: a termelés kiszervezés alatt van. Ezután kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a szakszervezetek a cég vezetőségével, melyen többféle variációt is vázoltak a dolgozók elé. Volt szó egyes folyamatok Győrbe telepítéséről és a gyár teljes bezárásáról is. Ezt szeretnék megakadályozni az érdekvédők, többek között a figyelmeztető munkabeszüntetés eszközével is. A termelés leállítása 186 dolgozót érintene, akik közül nem mindenki tudja vállalni a napi ingázást Győr és lakóhelye között. Ám Alper szerint foglalkoztatási garanciát azoknak sem tud adni a társaság, akik vállalják a bejárást.

– Nem valami ellen sztrájkoltunk, hanem valamiért – jelentette ki a rábás szakszervezet elnöke, majd hozzátette: végleges döntés az igazgatótanács július elsejei ülése után várható.
Gaskó István, a Liga szakszervezet elnöke támogatásukról biztosította kapuvári kollégáit és példaértékűnek nevezte a tegnapi megmozdulást.

– A dolgozók egy emberként álltak ki érdekeik mellett, ami Magyarországon az elmúlt évtizedben nem igazán volt jellemző – mondta Gaskó István.
Pintér László, a kapuvári gyár szakszervezeti titkára azoknak a munkatársaknak mondott köszönetet, akik Győrben szolidaritást vállalva szüneteltették a munkát.

A csütörtöki délelőttöt Kapuváron töltötte Vissi Ferenc, a társaság humánerőforrás-igazgatója. P arról beszélt, hogy éves szinten százmillió forintot takarít meg a cégcsoport, ha a kapuvári termelést Győrbe telepítik. Az átszervezés költségei egy év alatt térülnének meg. Az igazgató arról is beszámolt, hogy 44 dolgozó tartozik improduktív állományba, közülük csak néhányan kapnának a megyeszékhelyen munkát. A termelésben munkát vállalók utazását fél évig a társaság oldaná meg, utána egyénileg kell a bejárás módját megtalálni. Aki ezt nem tudja vállalni, maximum nyolc hónapos végkielégítésben részesülhet, a felmondási idő legfeljebb három hónap.

A telephely további sorsát érintően Vissi Ferenc úgy tájékoztatott, hogy több érdeklődő is van már az ingatlanra. Az igazgató megerősítette azon információt, hogy végleges döntés Kapuvárról július elején lesz.
Addig tehát marad a bizonytalanság, bár a gyár dolgozói azt mondják: az ő sorsuk már régen megpecsételődött és egyáltalán nem bíznak abban, hogy számukra kedvező döntés születik. Nem hisznek abban sem, hogy a kapuvári gyár veszteséges, mert állításuk szerint ezt vezetőik eddig semmilyen számadattal nem támasztották alá. Arra a kérdésre viszont, hogy akkor miért szükséges a gyár bezárása, nem tudtak válaszolni. Az alkalmazottak között jó néhányan vannak olyanok, akik huszonöt-harminc éve dolgoznak az üzemben és ez az első munkahelyük. Joggal teszik fel a kérdést: mi lesz velük a gyár esetleges bezárása után, kevéssel a nyugdíjkorhatár előtt?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antiszemitizmussal vádolják Mel Gibsont új filmje miatt

Az amerikai rágalmazásellenes liga szerint Gibson filmjében negatív színben tűnteti fel a… Tovább olvasom