Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Munkaszüneti nap lesz nagypéntek?

A kereszténydemokrata Varga László nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását kezdeményezi az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott javaslatában.
Az Országgyűlés honlapján közzétett egyéni képviselői indítványt azzal indokolta, hogy nagypéntek ünnepe az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja, amit minden magát keresztény, illetve keresztyén egyháznak valló közösség a legnagyobb ünnepei között tart számon.

Mint a munka törvénykönyvéről szóló törvény módosításában kiemelte: Európa jó néhány országában, így különösen Németországban, Ausztriában, Olaszországban vagy Portugáliában nagypéntek jelenleg is munkaszüneti nap.

Ezen a napon emlékezik a világ kereszténysége Isten szeretetének legnagyobb bizonyságára a golgotai keresztre, Jézus Krisztus megváltó halálára. Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájától kezdve az útszéli keresztig minden erre a napra emlékeztet, éppen ezért szükség lenne ezt a napot munkaszünetté nyilvánítani, ezzel is lehetőséget adni a hívő emberek számára az elmélyülésre, az áhítatra.

A javaslat az új munkaszüneti nap hatálybalépésének időpontjaként 2012. január 1-jét jelöli meg, hogy megfelelő időt biztosítson a jogalkalmazóknak a felkészülésre.

Előző héten a szintén kereszténydemokrata Michl József azt javasolta, hogy augusztus 15-e, Szűz Mária mennybevétele napja legyen munkaszüneti nap.

Olvasóink írták

 • 17. macs 2011. május 10. 15:11
  „Nagyon cinikus leszek, de egyre inkább az az érzésem, hogy vallásosnak lenni manapság egyszerűen divat. Aki tényleg vallásos, az nem csupán az ünnepnapokon és vasárnap vallásos, az élete minden percében a hite szerint él és cselekszik. Sajnos ilyen embereket lassan már lámpással sem lehet találni, inkább azok vannak többen akik a felebaráti szeretetet és az alázatot szajkózzák, miközben azt lesik, hol tudnak a másikba bele rúgni.
  Nem tudom miért, de ez jutott eszembe:
  "Még szomorú se vagyok, megszoktam e szörnyü világot annyira, hogy már néha nem is fáj, - undorodom csak."
  (Radnóti)”
 • 16. queenmargareth 2011. május 10. 09:47
  „bánki igen nem fizetett munkaszüneti nap 365, pontosan.
  április 4. jobb, mint ez a képmutatás.”
 • 15. Nórikám 2011. május 10. 09:29
  „Aki át akarja élni nagypénteken az áhítatot, az át is éli, akkor is ha dolgozik. Azért megnézném, hazánk lakosságának hány %-a tartja meg szigorú előírás szerint a vallási ünnepeket. Egyáltalán mindenki tudja, miről szól a nagypéntek? Az nem "ünnep" Gyász nap. Aki át érzi elmehet este a templomba, ugyanúgy mint feltámadáskor. Nem feltétlen a munkaszüneti napra van szükség. És ezt nem azért mondom, mert nyugdíjas vagyok már. És téved aki azt hiszi a szenteste a legnagyobb ünnep. Igen, a családoknak, nekem is nagyon fontos. De a katolikus egyháznal a legnagyobb ünnepe a húsvét.”
 • 14. bánki 2011. május 10. 08:33
  „3. queenmargareth 2011.05.09. 18:59

  Ha jót tudom neked 365 nap munkaszüneti !
  Jobb mint az április 4 vagy november 7. !!!!!!!!”
 • 13. jozko 2011. május 10. 07:59
  „3. 13 :

  Leírtátok a lényeget.”
 • 12. vadruca 2011. május 10. 07:49
  „Ezt az országot csak a munka !!! húzhatja ki a kátyúból ! Sokan azt se tudják, hogy Pünkösdkor mit ünnepelünk, csak annyit hogy akkor nem kell dolgozni. Nagyon könnyű kampányjavaslatokat tenni, hogy ez-meg az a nap ünnep legyen, de a folytonos ünnepnapozás csak arra jó, hogy az országos "lógás" még nagyobb szegénységet teremtsen.”
 • 11. Mogyoró 2011. május 10. 04:36
  „Rendben van legyen meg isten akarata, de akkor meg megszűnik augusztus 20 ünnepe, mert odafönt azért annyira hülyék nem ülnek, hogy 5 naponként fizetett ünnepet biztosítsanak az ünnepelni vágyóknak.
  A példával kapcsolatban meg annyit igaz, hogy ezekben a felsorolt országokban ünnep ez a nap, de mi van ahol nem ünnep, szerintem abból is van még jó pár ország.
  Bár a képviselő úrnak igaza van mi mindig arról prédikálunk mi van a külföldön, adók, megélhetés stb, na akkor hajrá utánozzuk őket vagy inkább majmoljuk. Lenne egy javaslaton utánozzunk, de akkor a svéd mintából ne csak az adó rendszert vegyük át hanem a bérezést is, és az ottani szociális juttatásokat.”
 • 10. kalkutta 2011. május 09. 22:49
  „Továbbá az összes apró szent napja is!
  Akkor most arcul csapjuk azokat akik nem keresztények? Azok ünnepeivel mi lesz?
  Sunyi, intoleráns banda ez a kdnp. Ez is ékes példája a kisebbség megbecsülésének.”
 • 9. N.P. 2011. május 09. 22:33
  „sling 2011.05.09. 20:44

  "Nagypéntek az összes keresztény hívő ünnepe. Támogatom az ötletet." - én meg mint materialista javasolnám ünnepnek Darwin születésnapját (feb. 12.)....”
 • 8. nemhiszem 2011. május 09. 22:19
  „és akkor megint nem lesz nyitva egy bolt sem, és nem tudok menni vásárolni egy boltba sem , meg sehova, mi lesz így a magyar társadalommal????”
 • 7. ferdzso 2011. május 09. 22:04
  „"6.-é" a pont! Kissé "furi", hogy péntek: ünnep, szombaton, sokan dolgoznak, mert csak "pihenőnap". A Húsvét, mint ünnep, eddig vasárnap- hétfő volt. Mi lesz így a szombattal, a folyamatos műszakban dolgozóknál? (Ismét egy faramuci elképzelés, mint eddig, szinte minden, ami történt, a közelmúltban... már bocs!)”
 • 6. pocokkaa 2011. május 09. 21:28
  „Baromság. Aki áhítatban meg akarja élni a vallásosságát, vegyen ki szabadságot.
  Nehogy már kötelező legyen bármelyik vallási felekezet bármelyik ünnepe.
  az önazonosságát teremtse meg mindenki a saját élete példájával, ne azzal, hogy rákényszerítik az emberre ennek vagy annak az ünnepnek a tiszteletét.
  Amit el lehet érni egy pénteki szünnappal: 1. hosszú hétvége 2. nagyobb forgalom a szórakozóhelyeken csütörtök éjszaka, de semmiképpen sem több áhítatos ember valami központnak hitt hitrendszer szerint.

  Aki számára fontos nagypéntek, az a látszatmunkát folyatót gyakran ál-vallásos kdnp-s politikusoktól függetlenül is meg fogja élni az ünnepét, nem elvonulva, hanem éppen a mindennapokban. Könnyű megélni a vallásosságot és találkozni Krisztussal a cellád csendjében és hűvösében, próbáld meg inkább a zsúfolt buszon, mondjuk abban az öregasszonyban, aki sípcsonton vág leszálláskor a botjával és az oldaladba állítja a cekkert...”
 • 5. ferle65 2011. május 09. 21:09
  „Nagypéntek helyet ,javasolnám a szentestét az mégiscsak nagyobb ünnep Legalább akkor a családok is egyűt vannak”
 • 4. sling 2011. május 09. 20:44
  „Nagypéntek az összes keresztény hívő ünnepe. Támogatom az ötletet.
  Sokkal jobban, mint augusztus 15-ét, Szűz Mária mennybevételét. Mondom ezt katolikusként.”
 • 3. queenmargareth 2011. május 09. 18:59
  „most az összes vallási ünnepet visszahozzák?nem durva egy kicsit a képmutatás?
  valahol mintha leírták volna alapként, ne lopj! először ezt betartani aztán elgondolkodhatnának a bevezetésén.”
 • 2. Larsson 2011. május 09. 18:33
  „Ezek a kdnp-s "politikusok" párjukat ritkítják, az egyik vasárnapra munkaszüneti napot akar elrendelni, másik meg mindenféle jelentéktelen egyházi vackot ünnepnappá nyilvánítana. Vicces banda! :((((((((((”
 • 1. Larsson 2011. május 09. 18:31
  „Minek??? LoL!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek egy idős férfit Bátaapátiban

Több késszúrással megöltek egy 74 éves férfit Bátaapátiban, a rendőrség az áldozat fiát gyanúsítja a… Tovább olvasom