Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Munkát találtak a gyengén látók

Egyelőre mintegy húsz, de várhatóan hamarosan kétszer ennyi gyengén látó jut otthon végezhető bedolgozói munkához. Megyei egyesületük kutatta fel a lehetőséget és szeretné több vállalkozásnak is bizonyítani: a vakok is alkalmasak többféle feladatra.

Fontos a felkészítés

– A gyengén vagy alig látók rehabilitációjára, a mindennapi életbe való visszaszoktatására a legjobb módszer a munka. Ezért örülünk annyira, hogy a győri Lions klubok segítségével több mint egy éve létrehoztuk foglalkoztató központunkat a megyeszékhelyen. Itt felkészíthetjük azokat a munkára, akik már hosszabb ideje nem találtak maguknak, elszoktak tőle lelkileg is, és azokat is, akik csak rövidebb ideje élnek látásbeli fogyatékossággal, s még nem szoktak hozzá – mondta el a vakok és gyengén látók megyei egyesületének egyik vezetője, Zilahy György.

Vállalják a próbát

Az egyesületnek próbamunkával már sikerült meggyőznie két helyi céget arról, a vakok is alkalmasak a finom mozdulatokat kívánó feladatokra, hamar betaníthatók. Egyikben golyóstollat szerelhet, másikban alkatrészeket csomagolhat összesen mintegy húsz gyengén látó. Hamarosan pedig a szombathelyi sorstársakat már évtizedek óta foglalkoztató cég révén ugyancsak kézügyességet igénylő bedolgozói munkához juthat mintegy húsz megyénkbeli. A rehabilitációs központban már begyakorolták a dossziéhajtogatást és a jövő héten „élesben” is elkezdhetik otthonukban. Ha megnyerik a megbízó bizalmát, később akár negyven megyénkbelit is bevonhatnak ebbe a munkába.

Meggyőznék a munkaadókat

– Hála isten, hogy jött ez a lehetőség! Kevés a rokkantnyugdíj és nagyrészt feladom csekken, így nagyon kell a pénz. Ráadásul úgy érezhetem, én is vagyok valaki – mondta el Horváth Ferenc, aki egy éve vált alig látóvá.
– Nagyon örülünk az új lehetőségnek, de mégsem vagyunk elégedettek – vette át a szót Zilahy György. Az egyesület szeretné, ha a felsőfokú végzettségű sorstársaik a képzettségüknek megfelelően helyezkedhetnének el. Sok helyen már bizonyították, sokféle munkára alkalmasak, jó lenne, ha ezt még több munkaadó elhinné. A látásmaradvány nélkül élők nemcsak masszőrök, telefonközpontosok lehetnek, remek jogász, nyelv- és zongoratanár, informatikus is akad közöttük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom