Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

MÚOSZ szerint a Schmitt-interjú sérti az újságírói etika szabályait

A MÚOSZ Etikai Bizottsága szerint Obersovszky Péter a Schmitt Pállal készített interjújában megsértette az újságírói etika szabályait.
A MÚOSZ Etikai Bizottsága szerint Obersovszky Péter a Schmitt Pállal március 30-án készített és aznap este az M1-en felvételről sugárzott interjújában megsértette az újságírói etika szabályait.

A MÚOSZ Etikai Bizottságának B. eljáró tanácsa (elnök: László Zsuzsa, tagok: Tarjányi Ingrid, dr Halák László, Pánics György) első fokon eljárt Félix Péter újságíró panasza alapján.

A panasz ismertetése: "A közszolgálati M1 2012. március 30-án interjút közölt Schmitt Pál akkori köztársasági elnökkel kisdoktori címének visszavonása kapcsán. Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a riporter Obersovszky Péter az újságírói etika alapvető követelményeit megszegve, megsértette az etikus újságírói magatartás mind a négy – a tisztesség, a függetlenség, a megbízhatóság és az érzékenység – alapelvét." Az Etikai Bizottság B. eljáró tanácsa jogosnak ítélte Félix Péter panaszát. Mivel Obersovszky Péter nem tagja a MÚOSZ-nak, így az eljáró tanács határozatot nem hozhat, de szakmai-etikai állásfoglalást tesz közzé. 

Állásfoglalás: Obersovszky Péter nem tett fel korrekt, valódi kérdéseket és a válaszokra nem reagált érdemben. A függetlenség látszatát sem kísérelte meg, úgy viselkedett, mintha Schmitt Pál szóvivője lett volna, összekeverte a közszolgálati riporter pártatlan munkáját a korábban agitációs propagandának nevezett tevékenységgel és szemlélettel. A témából nem készült fel részletesen, nem ismertette az egyetemi doktori címről és az egyetemi doktorátusról szóló 20/1983. (XI.3.) – Schmitt Pál doktorálásakor, 1992-ben hatályos – művelődési miniszteri rendeletet. Az eljáró tanács megítélése szerint Obersovszky Péter nemcsak etikai, hanem újságírói szakmai hibát is elkövetett, amikor a kérdésnek álcázott mondatai során megadta, hogy riportalanya milyen választ adjon.

Indoklás: Az Újságírói Etikai Kódex 4§. Valósághű tájékoztatás és lelkiismeretesség címszó 4/1. pontja szerint: Az újságíró és szerkesztő írásban, online alkotásban, műsorban szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni. A 8§. Az információ joga, etikája címszó 8/1.1. alpontja szerint: Az újságíró hivatása – joga és kötelessége – a tájékoztatás. A vizsgált ügy nem az egyetlen hasonló eset az elmúlt évek sajtógyakorlatából. 2002 óta, amikor a FIDESZ meghirdette a sajtószabadság törvényes állapotával szemben azt a politikai követelményt, hogy külön sajtója legyen a kormánynak és az ellenzéknek, a magyarországi sajtó állapota rohamosan romlott. Mind a mindenkori kormánypártok, mind az ellenzék nyíltan törekedett a pártos médiavilág megteremtésére. Ma már a politikai közéletben elfogadottá vált, hogy az újságírónak nem az igazságot kell kiderítenie, nem az olvasó, a hallgató, a néző szolgálatában kell tájékoztatnia, hanem a képviselt politikai irányzat nézőpontját kell gondolkodás nélkül megjelenítenie.

A határozat teljes szövege: http://www.muosz.hu/cikk.php?page=bizottsagokÚid=3580Úfo=8Úiid=5

Olvasóink írták

 • 13. Nagy Pál 2012. április 06. 06:18
  „Ez az "interjú" a magyar újságírás szégyene volt.
  Aki látta, soha nem fogja elfelejteni Obersovszky lapos, sunyi, "itt a szám, ide hamuzzatok elvtársak" tekintetét.”
 • 12. smalltown 2012. április 06. 02:55
  „rendesen alakerdezett az elore megbeszelt kerdesekkel.... alazatos szolgaja.....”
 • 11. tom_peris 2012. április 05. 23:14
  „(köz)szolgálati televízió”
 • 10. roxper 2012. április 05. 21:59
  „Hányinger egy faszi, undorító "interjú" volt, 2 év múlva melóért fog koldulni!”
 • 9. Kulik 2012. április 05. 21:06
  „"...Az Újságírói Etikai Kódex 4§. Valósághű tájékoztatás és lelkiismeretesség címszó 4/1. pontja szerint: Az újságíró és szerkesztő írásban, online alkotásban, műsorban szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni. A 8§. Az információ joga, etikája címszó 8/1.1. alpontja szerint: Az újságíró hivatása - joga és kötelessége - a tájékoztatás..."

  Kálmán Olgát, Félix Péter újságírót és barátait vizsgálta már ez a bagázs?

  MÚOSZ Etikai Bizottságának B. eljáró tanácsa (elnök: László Zsuzsa, tagok: Tarjányi Ingrid, dr Halák László, Pánics György)”
 • 8. Mozimasiniszta 2012. április 05. 20:37
  „Ennek a muosz-os bagázsnak szívesen megmutatom melyik lyukba kell belebeszélni , hogy hatásos legyen !”
 • 7. fotelagy 2012. április 05. 20:08
  „Ezzel a muosszal nem lehetne csinálni valamit?”
 • 6. baba60 2012. április 05. 18:48
  „Már nem először és ahogy nézem nem is utoljára, szomorú és nevetséges.”
 • 5. TrombiFrédi 2012. április 05. 17:58
  „Ez igaz, de hol tetsztettek lenni 2002-és 2010 között(?), mert ha már kiegyensúlyozott tájékoztatást kérjük számon, hát akkor legyen teljes a kép... Teller leveles népszabis Eötvös úrat "jutalmul" MUOSZ elnöknek "tették"...”
 • 4. klj-54 2012. április 05. 17:12
  „Amellett ma az egyik, ha nem a legjobb (!) riporter!
  Nem vicc, hallgatom a Kossuthon a 12.30-kor lévő műsorát és bizony keményen be tud szólni a fideszesnek is, ha olyan a napja.
  Ő ilyen, így fizetik, ez van oszt annyi.”
 • 3. dmonlájn 2012. április 05. 16:21
  „itt már nincsen független közszolgálati média!”
 • 2. szegarazs 2012. április 05. 16:15
  „És ez kit lep meg? Obersovszky hithű és fanatikus fideszes.
  Nem véletlenül ő csinálta az "interjút".

  Közszolgálat, mi?”
 • 1. klj-54 2012. április 05. 15:28
  „Viccelni tetszenek?
  Semmi mást nem tett mint az összes többi aki eddig (addig!) SP diplomájáról nyilvánosan írt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásbörzét rendez elbocsátott dolgozóinak komáromi gyárában a Nokia

Kétnapos állásbörze kezdődött csütörtökön a Nokia komáromi gyárában, ahol 50 vállalat kétezernél… Tovább olvasom