Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Musical készült József Attila versei alapján

Mitikus alak. Verseit százezrek mondták, felfoghatatlan a népszerűsége, a költő mégis barátai által becsapottnak, kitaszítottnak, meg nem értettnek érezte magát. A költő, akiről mindent tudunk? És akiről nem tudunk semmit? Musical József Attila versei alapján.
Augusztus 25-én Tatán tartja zenés bemutatóját egy komáromi irodalmi társulat, a Révész Színház.

Bozai Katalin rendező úgy látja, hogy párhuzamba lehet állítani a költő és a mai magyar kultúra sorsát, hiszen az értékvesztés, az értékválság a mai színházi életre is jellemző, az igazán igényes előadások háttérbe szorulnak. 1993-ban jött létre a társulat, az István, a királlyal kezdtek, 12.000 néző előtt, 2004-ben a Magyar éneket, majd Rock oratóriumot adták elő. Természetesen nekik is meg kell kötniük bizonyos kompromisszumokat, ha életben akarnak maradni, nekik is van show-műsoruk, de az igényes, klasszikus musicalekre épül, alább nem adják.

Nagyon nehéz József Attila verseire musicalt építeni, annál is inkább, mert a költő egyes szám első személyben ír, így nehéz szereplőkre bontani. Oda kell figyelni a versek keletkezési időpontjára is és a lelki történésekre, hiszen ezeket nem lehet felborítani.

A zeneszerző, Árvai Gábor szerint próbák után másképpen érzik magukat az emberek, nehéz visszatalálni a hétköznapokba. Neki a legnagyobb próbatételt a Kései sirató jelentette, amelynek hangulatváltásait nem volt könnyű visszaadni.

Bozai Ágnes a darab egyik szereplője. Ő úgy látja, hogy a versek, a szövegek az ember fejébe ülnek, erőt adnak. Reméli, hogy nyitott szívvel jönnek majd be az emberek, akik megértik, hogy József Attila ugyanúgy a helyét keresi a világban és ugyanúgy nem találja, ahogyan a mai emberek sem.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Zene-bona” tábor

Zene-bona tábort szervez a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény negyvenhárom fős… Tovább olvasom