Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Művészi alázattal a világhírnév felé

Ifj. Pusztai Antal hétéves korától Frankfurtban tanult, majd gitárművész édesapja és Róth Ede vigyázta minden lépését. A bécsi zeneakadémia utolsó éves hallgatója előtt azonban a napokban elnyert Karajan-ösztöndíjjal tárulhat ki igazán a világ.
Egy húron pendülnek: Apa és fia életéből sem hiányozhat a hangszer – életüket a tanítás és tanulás határozza meg.
A kiváló karmester emlékére öt éve szerveznek olyan ösztöndíjversenyt, amelyre Bécs, Zürich és Salzburg legtehetségesebb növendékeit várják. Bármilyen hangszeres pályázhat erre és célja, hogy a havonként kapott összegen túl a hallgató a világ nagy koncerttermeiben is bemutatkozhasson.

Nem csupán győri, hanem országos siker, hogy ifj. Pusztai Antal gitárművész megnyerte az idei Karajan-ösztöndíjat.

– A gyakorlás számomra sohasem volt kényszer – szögezi le elöljáróban a díjazott. – Ám a csornai zeneiskolában, valamint a Pannonhalmi Főapátságban tanító édesapám élete mindenkor mintát és példát jelentett. Frankfurtban Stephan Werner, itthon pedig apu mellett Róth Ede egyengette a pályámat. Nekik is köszönhető, hogy Európa országaiban hat nemzetközi versenyt nyertem, három éve pedig a Bartók rádió által meghirdetett dzsesszgitárversenyen Pat Matheny Grammy-díjas művész, egyébként pedig a zsűri elnöke kért meg arra, hogy néhány koncerten játszunk együtt.

Ugyancsak emlékezetes az a koncert, amelyet a budapesti Kongresszusi Központban szerveztek, s ahol John Patituci világhírű bőgőssel, Jack de Johnett dobossal és másokkal muzsikáltam.

Pusztai Antal szerint a gitár ma is éppoly népszerű, mint több évtizeddel ezelőtt. A hangszer többféle stílus: így a népzene, a flamenco vagy a dzsessz megszólaltatója. Az akadémiai hallgató által összeírt harminc-negyven darab közül a zsűri választott.

– A mestereimet mindenképpen példaképemnek tartom – folytatja. – Róth Ede mellett Reményi Attilától és Arnold Balázs fagottművésztől is gazdag „útravalót" kaptam. Jövőre diplomázom, a verseny és az ösztöndíj ehhez és a további pályámhoz úgy érzem, kiváló startot jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét a régi a mikrohitel

Az évtizedes múltra visszatekintő mikrohitelprogram feltételeiben visszalépést jelentő változások… Tovább olvasom