Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Múzeum a vértanúság helyén

A budapesti Terror Háza Múzeum tervezőinek elképzelései alapján rendezik be s üzemeltetik majd a győri Püspökvár pincéjében a „Vértanúság helyének” nevezett Apor-kiállítást, amelyen kordokumentumok és audiovizuális bemutatók várják a látogatókat.
Emlékhely: Kiss Tamás igazgató további tárgyi emlékeket vár, hogy a vértanúság helyén kiállíthassák.
Apor Vilmos vártanúságának állít emléket, s bemutatja a boldoggá avatott püspök életét és tevékenységét az a kiállítás, amit a győri Püspökvár pincéjének hét helyiségében alakítanak ki a rendezők. A tervekről Kiss Tamás, az egyházmegyei kincstár és könyvtár igazgatója beszélt a Kisalföldnek.

Nyitás a hívők felé

– Győrben egyedülálló lesz az a kiállítás, amely megidézi Apor püspök életét, áldozatát és vértanúságát. Az állandó kordokumentum egyben nyitás a turisták és a hívők felé, hogy látogatható legyen az intézmény. A tervek szerint a későbbiekben a toronyban nyílik Szent László-kiállítás, ami a tizenharmadik századot idézi majd – tudtuk meg Kiss Tamástól.
Az igazgató elmondta, hogy a kiállításon Apor-szövegek vezetik végig a látogatót. A püspök Bánffy György színművész hangján szólal meg. A naplókból származó gondolatok minden teremben egyedülálló hitelességgel tárják a látogatók elé a bemutatandó kor, életszakasz eseményeit. A vértanú püspök szavai mellett szemtanúk vallanak Apor személyéről, önfeláldozó életéről.

Zenei és fényhatások

– A tárgyi emlékek, kordokumentumok, fényképek mellett nagy szerepet kapnak a kiállításon az interaktív elemek. Az emlékkiállításra komponált zene, a megtervezett fényhatások, a különböző audiovizuális eszközök felhasználása azt a célt szolgálják, hogy a látogatók minél teljesebben szembesüljenek Apor vértanúságig menő életáldozatával – magyarázta Kiss Tamás.

A kiállításnak a győri Püspökvár pincehelyiségei adnak helyet, ahol Apor Vilmos asszonyoknak és gyerekeknek adott menedéket 1945-ben, s ahol a szovjet katonák megölték őt, mert védte a rábízottakat. Az azóta is változatlan környezet rendkívül szuggesztív hatással bír majd, érthetőbbé teszi az ott lejátszódott drámai eseményeket.

Tanúk jelentkezését várják

– A kiállítás központi terme az emlékhely, ahol a püspök az életét áldozta. A tér közepére fektetett püspöki palást és a rajta lévő véres ing relikvia a vértanúság megdöbbentő jelképei, s az azokat őrző vitrinre vetített képek emelik a történések súlyát, hangulatát – mondta el lapunknak az igazgató, aki szeretné, ha a kiállítás június 25-i nyitásáig jelentkeznének olyanok, akik ismerték Apor püspököt, jelen voltak az eseményeknél vagy a pincékben bújtak meg. Esetleg fényképekkel, személyes tárgyakkal gazdagítnák a kiállítást. A kiállítás rendezői a (96) 525-090-es telefonon is várják a jelentkezőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két művész – egy nemes célért

Két lengyel művész magyarországi kiállítása után felajánlotta képeit a „Mit tehetek… Tovább olvasom