Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Múzeumba kerül az iskola anyaga

Himodon nemrégiben megszűnt az iskola felső tagozata és bezárt a könyvtár. Az intézmény könyvanyagát, pedagógiai segédeszközeit a helybeliek múzeumnak ajánlották fel.
Himodon a lecsökkent gyereklétszám és a vele együtt megnövekedett fenntartási költségek miatt megszűnt az általános iskola felső tagozata. A település vezetői úgy döntöttek, hogy a megszűnt intézményi, valamint a községi könyvtár azon kiadványait, amelyek alsós diákok számára nem jelentenek segítséget, felajánlják a Máltai Szeretetszolgálatnak, a kapuvári Rábaközi Muzeális Gyűjteménynek, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumnak, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának. A kiadványokból a himodiak is vásárolhattak.
Pamlényi Klára, a Rábaközi Muzeális Gyűjtemény igazgatója szerint a felajánlott kötetek kiegészítik a gyűjtemény könyvtári, iskolatörténeti anyagát és egyféle lezárása lehet a XX. század eleji polgári iskolai, szakiskolai, tanárképző főiskolai, valamint a XX–XXI. század eleji tankönyvanyagnak. A földrajzi, történeti gyűjtemény értékes részét képezik az 1960-as években készült iskolai térképek, s szintén az 1960-as években nyomtatott szemléltetőképek, főként a biológia tantárgyhoz kapcsolódva. A Rábaközi Muzeális Gyűjteménybe kerültek a kisdobos-úttörő mozgalom relikviái, zászlók, jelvények is.
Dr. Pődör Péterné, Himod polgármestere szerint a felajánlott könyvtári anyag tanúskodik a pedagógusok lelkiismeretes munkájáról, a szakmai irodalom felhasználásáról, az oktatás tárgyi és nyomtatott emlékeinek, dokumentumainak őrzéséről. A településvezető szerencsésnek tartja, hogy a könyvtári anyag, a szemléltetőeszközök méltó helyre kerülhettek.
Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés közgyűjteményi területért felelős alelnöke úgy fogalmazott, hogy a himodi döntés kiváló példája annak, hogy egy kistelepülés a számára kedvezőtlen helyzetet, például az iskolabezárást, hogyan tudja jó ötlettel és a segítés szándékával mások javára fordítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműves tábor

Tovább olvasom