Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Múzeumfejlesztés a szűkös költségvetés mellett

A megyei múzeumigazgatóság éves szinten közel 500 millió forintból gazdálkodik.
Ez derült ki Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke és Perger Gyula megyei múzeumigazgató tegnapi tájékoztatójából. Ami a fejlesztést illeti: az elmúlt négy év alatt az országosan kiemelkedő megyei gyűjteményeket rejtő ingatlanok állagmegóvására közel 30 millió forintot költött a megyei önkormányzat, Sopronban a Deák téri múzeum felújítására több mint 40 milliót áldozhatnak, az ugyancsak soproni evangélikus sírkert felújítása pedig további 30 millió forintot jelent. A pénz önrészét a fenntartó állta, tetemes részét pedig sikeres pályázatok fedezték.

A győri ingatlanokban olyan átalakításokba fogtak, amelyek újabb programok alapjául szolgálnak. Ilyen többek között a múzeum udvarának beépítése, a kiállítótermek felújítása. A nagycenki kastély kivilágítása az egyetlen olyan beruházás, amely nem kényszerpálya volt, hanem fejlesztés.

A struktúrát illetően a tájékoztatón elhangzott: az évek során végrehajtott átalakítások eredményeként ma már hatékonyabb múzeumi szervezet működik, mozgósították, átcsoportosították a belső tartalékokat.
Perger Gyula igazgató büszkén mutatta be azokat a kiadványokat, amelyeket a szerény gazdálkodás ellenére is sikerült megjelentetni, gazdagítva ezzel megyénk reprezentatív bemutató szakirodalmát.
Ami a tervszerű gazdálkodást illeti: a tájékoztatón megjelentek nehezményezték, hogy sem a múzeumigazgatóság, sem pedig a megyei önkormányzat nem tudott hivatalosan a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum udvarának beépítéséről, amelyről lapunknak az igazgató számolt be szeptember 15-i számunkban. Felelőtlen ígéretnek nevezték a terveket, hiszen azokat a megyei önkormányzat még csak meg sem vitathatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom