Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

MVH: megkezdődött az egységes kérelembeadás

A hónap elején megkezdődött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) a területalapú és több más közvetlen támogatás egységes kérelmének elektronikus benyújtása - közölte Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke.
Külön kitért arra, hogy - a legtöbb gazdálkodót érintő - egységes területalapú támogatást idén is a SAPS rendszer keretében folyósítják. Az igények benyújtását tavaly óta e támogatási formánál is már kötelezően elektronikus úton kell megtenni.

Az elektronikus kérelem kitöltő és benyújtó felület az MVH honlapján (www.mvh.gov.hu) külön menüpontban érhető el. Kérelmet csak az nyújthat be, aki regisztrált ügyfél az MVH-nál, és akinek saját fizetési számlaszáma van.

Tavaly 185 ezer gazdálkodó összesen több, mint 5 millió hektár területre nyújtott be támogatási igényt. A sajtófőnök szerint ebben az évben is hasonló nagyságrendű kérelemre számít az MVH. A múlt évben 207 milliárd forint volt a területalapú támogatás forráskerete. Ez hektáronkénti 42.173 forint uniós támogatást jelentett a gazdálkodóknak.

Az idén további öt új jogcím szerepel az egységes kérelmek között: az agrár-erdészeti rendszerek támogatása, az erdő-környezetvédelmi intézkedések, az erdőszerkezet átalakítása, a nem termelő mezőgazdasági beruházások és a nem termelő erdészeti beruházások támogatása.

Emellett továbbra is szerepel a jogcímek között az EMVA agrár-környezetgazdálkodási program. Ez utóbbiban kifizetési kérelmet kell benyújtania annak, aki jogerős támogatási határozattal rendelkezik e területen, és ha eddig még nem tette meg, a területazonosítási kérelmét is be kell adnia.

A 2010-es egységes kérelemben viszont már nem igényelhető az energianövények kiegészítő támogatása, valamint a termeléshez kötött Virginia- és Burley-dohány kiegészítő nemzeti támogatása.

Papír alapon kell külön nyilatkozatot tenniük május 15-ig mindazoknak, akik korábban zöldség-, gyümölcs, vagy dohánytermesztők voltak, és a szerkezetátalakítási programban kívánnak részt venni. (Ez a nyilatkozat formanyomtatványa hamarosan letölthető lesz az MVH honlapjáról.)

Az elektronikus kérelmek benyújtásának határideje május 15-e, ám mivel ez szombatra esik, május 17-én még be lehet adni a kérelmet - hívta fel a figyelmet Soproni Horváth Lajos. Ezután módosításra szankció nélkül május 31-ig van lehetőség. Ezt követően viszont már szankciót von maga után a módosítás. Aki lekési a május 15-ei határidőt - vagyis május 17-e után nyújtja be kérelmét -, annak már munkanaponként 1 százalékkal csökken a támogatása.

Az MVH honlapján találhatók meg azok a tájékoztató és oktató anyagok is, amelyeket márki használhat segítségként kérelme beadásához. Aki úgy gondolja, hogy egyedül nem tudja használni a kérelembenyújtási felületet, igénybe vehet tanácsadói segítséget is. A falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók ingyen közreműködnek a kérelmek benyújtásában, a kérelem tartalmi adataiért azonban a gazdálkodónak kell felelősséget vállalnia - közölte a sajtófőnök.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. április 05. 13:00
    „EZT KEVESELLNI FOGJÁK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint a 13. héten megtartott hatos lottó számsoroláson a… Tovább olvasom