Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Nagy-Britanniában is megjelent a madárinfluenza

Első ízben mutatták ki a madárinfluenzát okozó H5 vírust Nagy-Britanniában: a kórokozót Skócia keleti tengerpartján, Anstruther kisváros közelében izolálták egy elhullott hattyú szervezetében.
Első ízben mutatták ki a madárinfluenzát okozó H5 vírust Nagy-Britanniában: a kórokozót Skócia keleti tengerpartján, Anstruther kisváros közelében izolálták egy elhullott hattyú szervezetében. A skót kormány egészségügyi hatósága szerint további vizsgálatokat igényel annak kimutatása, hogy az emberre is veszélyes H5N1 altípusról van-e szó. Brit területen most találták meg első ízben a madárinfluenza kórokozóját. Az illetékes hatóság bejelentette: az EU-előírásoknak megfelelően a madártetem fellelésének helyszíne körül három kilométeres körzetben védelmi övezetet, tíz kilométeres körön belül megfigyelési zónát jelöltek ki.

A védelmi övezeten belül felszólították a baromfitenyésztőket, hogy állományukat tereljék fedél alá, és szigeteljék el a vadmadaraktól.

A brit kormány tudományos főtanácsadója már a múlt hónapban megjósolta, hogy valószínűleg Nagy-Britanniát is eléri majd a madárinfluenza. Sir David King professzor szerint ha a kór megjelenik a szigetországban, könnyen járványossá válhat a szárnyasok között, és a járvány "öt évig, vagy annál is tovább" eltarthat.

Ha a madárinfluenza tömeges méretekben megjelenik a brit baromfiállományban, az a brit állattenyésztés harmadik egészségügyi katasztrófája lenne az utóbbi másfél évtizedben. A kilencvenes években a teljes brit szarvasmarha-ágazatot tönkretette a valószínűleg fertőzött táp okozta marhakór-járvány (BSE), amely a szennyezett húst fogyasztók körében is áldozatokat szedett: hivatalos adatok szerint száznál többen haltak meg a kór emberi változatában, a Creutzfeldt-Jakob tünetegyüttes új variánsában, öt éve pedig a szinte példátlan mértékű száj- és körömfájás-járvány miatt kellett elrendelni a brit haszonállat-állomány tömeges leölését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnézi a kormányfőjelöltek vitáját?

Tovább olvasom