Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Nagy a kavarodás a kisiskolák körül

Amikor elkezdtük összeállítani az önállóságuk megőrzéséért fennmaradási kérelmet beadott kisiskolák tegnapi számunkban megjelent listáját, nem gondoltuk, hogy ilyen nehéz dolgunk lesz.
Bár a képviselő-testületi ülések, amelyeken eldőlt, hogy az adott település beadja-e a kérelmet az OKÉV-hez, vagy más utat keres az iskola további fenntartására, nyilvánosak voltak, s az önkormányzatok természetesen tájékoztatták a falvak lakóit döntésükről, a kérelmező települések listáját nem sikerült hivatalos forrásból megszereznünk. Az OKÉV – melynek hivatalos elnevezése január 1-jétől Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága – mindössze a kistérségenként kérelmezők számát bocsátotta rendelkezésünkre, a konkrét településneveket nem, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő hatósági ügyről van szó.
A megjelent lista tehát – amely véleményünk szerint a nyilvánosságra tartozik – hosszas „kutatás” után, több forrásból állt össze. Ellenőrzésére megkerestük telefonon mind a 31 érintett települést, amelyek önkormányzatán megerősítették, hogy valóban beadták a kérelmet. Sajnos a gondos ellenőrzés ellenére is akadt olyan falu, ahol pontatlan információkat kaptunk. Úgy tudjuk, egyes önkormányza-

tok sem voltak tisztában a kérelmezés feltételeivel. Többen olyanok is beadták a kérelmet, akiknek nem kellett volna, például mert intézményük nemzetiségi iskola, amelyre eltérő szabályozás vonatkozik. Ezek közé tartozik Kópháza, amely horvát nemzetiségi iskola lévén akár 8 fős osztályokkal is működhetne, azaz nem fenyegeti a megszűnés veszélye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csillogás nélkül

kosárlabda Soproni Sördögök–Körmend 91–88 (24–21, 27–22, 19–23,… Tovább olvasom