Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nagy a termés, mégis ráfizetéses

A megyében a nagy őszi munkák néhány kivételével lényegében befejeződtek.
Alacsony a tengeri ára, s tengernyi költség rakódik rá. A megyében a nagy őszi munkák néhány kivételével lényegében befejeződtek. A cukorrépából 1–2 ezer hektáron van még a termés a földben, de a hét végére ezzel is bizonyosan végeznek a gazdák.

Az őszi búza vetése ad még nagyobb feladatot és a kukorica betakarításának is hátravan még az egynegyede. Az utóbbi miatt fáj inkább a termelők feje.

Októberben nemcsak a gyakori esők miatt, hanem szándékosan is lassították a betakarítást. Abban reménykedtek a gazdák, hogy az akkor huszonkét százalékos víztartalmú kukorica szárításába a természet is besegít, ehelyett nem csökkent, hanem nőtt a kukorica nedvességtartalma, huszonnégy-huszonöt százalékra. Márpedig tizennégy százalék víztartalom mellett kerülhet a termés a magtárba. Ezért aztán mindenképpen szárítani kell, hogy tárolni lehessen. Ezután lehet aztán csak számolni...

A megyében átlagosan 62–53 mázsával fizetett hektáronként a kukorica, a termés szárítási költsége viszont mázsánként 600–650 forint, miközben eladási ára mázsánként 1900 forint: 1250–1300 forint maradna a termelőnél, de ez is még csupán elmélet, hiszen vevőt kell találni a kukoricára.

Oross Imre, a Bácsai Agrár Rt. vezetője azt mondta, nem lehet csodálkozni azon, ha szabad piacon szinte alig lehet eladni a kukoricát. Húsz éve még tizenegymillió sertést tartottak az országban, ma a felénél is kevesebb van. A szarvasmarha-állomány egyharmadára csökkent. Ha több lenne a takarmányozni való állat, lenne piaca a kukoricának. Marad a termelő számára, hogy felajánlja a kukoricát intervencióra, uniós átvételre.

A kukorica uniós ára 101,36 euró, de aki most felajánlja a terményét, annak négy hónap határidővel vállalják, hogy elszállítják. Addig tárolni kell. Először betárolni, aztán majdan kitárolni. Mindezek kemény forintokba kerülnek. Nem volt szakértő, a témában járatos, aki ne azt erősítette volna meg, hogy a kukoricatermelők még a jó átlagtermés mellett is ráfizetnek.

Dörögpusztán a Pannon Mill Rt. terményszárítója 12 ezer tonna terményt tárolására alkalmas, a gabona után 1900 tonna kukoricának maradt hely. A cégnél most 605 forint a kukorica szárítási költsége mázsánként, idén ugyanis tisztítási költséget nem számítanak fel. A társaság 1900 forintot fizet mázsánként azoknak, akik hozzá viszik a kukoricát.
A péri Bilinszki József 40 hektáron termelt kukoricát. Ahogy számolja, hektáronként 18 ezer forintba, vagy húszezernél is többe került a vetőmag.

Szántani, vetni kellett, költeni műtrágyára, pénzbe került a kombájnolás. Fizetni kell most a mázsánkénti hatszáz forintos szárítási költséget.
Bilinszki József, miután a föld bérleti díját kifizette, hektáronként hatszáz forintot fizet azért, hogy kukoricát termelt. A munkáját nem számolva.
A Kisalföld keleti régiójában azok a kukoricatermelők jártak valamivel nagyobb szerencsével, akik a szabadegyházi szeszgyárral kötöttek szerződést a termény átvételére.

Az ottani üzem huszonnyolc százalék víztartalomig átvette a terményt, tehát nem kellett szárítani, ennek kiadásától mentesültek a gazdák. Ami a vételi árat illeti, Szabadegyháza mázsánként 2100 forintot fizetett, de a szállítás költsége a termelőt terhelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kert ősszel

Miközben élvezzük a kert szépségeit, érdemes az aktuális munkákat is elvégezni, és készülni a télre. Az időjárás ilyenkor a legmegfelelőbb a szabad gyökerű díszfák, díszcserjék, gyümölcsfák ültetésére, mivel az éjszakák már hűvösebbek, és az első őszi esők is többnyire jól beáztatják a talajt, így jók a körülmények az elültetett növények begyökeresedéséhez. Tovább olvasom