Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nagy az érdeklődés a rezidensek ösztöndíjprogramja iránt

Bő egy hét alatt már 46-an jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által ismét meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra.
Az ismét meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramban az előzőekhez képest több feltétel módosult, de a szakorvosképzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan maradt - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Paphalmi Rita elmondta: a kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram pályázati kiírása múlt kedden jelent meg a honlapjukon. Nagyon nagy az érdeklődés, naponta húsz-harminc telefon érkezik hozzájuk ez ügyben - hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint csütörtök reggelig 46 pályázat érkezett hozzájuk, azokról az október elsejéig beérkező jelentkezésekkel együtt október 15-ig döntenek majd.

Mint kifejtette, a pályázatokat, ugyanúgy mint az első körben, egy háromtagú bizottság, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága, a Magyar Rezidens Szövetség és az EEKH egy-egy delegáltja bírálja el. A szempontok továbbra is ugyanazok, vagyis továbbra is elsőbbséget élveznek azok, akik az idén kezdik meg a szakképzésüket, utána jönnek azok, akik már benn vannak a szakképzésben. Azonos rangsorolású pályázók esetében pedig további szempontok - például a diploma vagy a záróvizsga átlaga - alapján döntenek.

A szakorvosjelöltek először meghirdetett Markusovszky Lajos-ösztöndíjára az augusztus 22-i határidőig 600 helyre 124-en jelentkeztek, közülük 112-en nyertek a pályázaton.

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár szeptember elején, Balatonfüreden egy egészségügyi konferencián jelentette be, hogy módosították a rezidensek ösztöndíjprogramjának korábbi feltételeit.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke erre reagálva közölte: a szakorvosképzési ösztöndíjprogram feltételeinek módosításával már betelhet a meghirdetett helyek többsége.

A kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram keretében a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítása után annak időtartamával megegyező ideig teljes munkaidőben vagy annak kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál.

A pályázó a szakvizsga letétele után az egészségügyi tevékenységet az eddigi fél év helyett maximum két évre szakíthatja meg. Az ösztöndíjprogram az idén végzett orvosok mellett nyitott azok előtt is, akiknek legalább egy évük még hátravan az elsőként megszerzendő szakképzés idejéből.

A kibővített pályázatnak is feltétele, hogy a programban részt vevő szakorvosjelölt nem fogadhat el hálapénzt. Az is kitétel maradt, hogy ha a szakorvosjelölt a szerződésben vállaltakat nem teljesíti, köteles a felszólítástól számított 90 napon belül az addig folyósított ösztöndíj jegybanki alapkamattal terhelt teljes összegét egy összegben visszafizetni.

Az EEKH honlapján található kiírás szerint a kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram keretében a pályázatok benyújtásának végső határideje december elseje. Az adott hónap első napjáig beérkezett pályázatokról annak a hónapnak a közepéig döntenek. A nyertes pályázók névsorát a hivatal honlapján teszik majd közzé. A pályázat nyerteseinek a százezer forintos támogatást első alkalommal legkésőbb január végéig utalják át - olvasható a kiírásban.

Olvasóink írták

 • 10. szpalika 2011. szeptember 23. 11:26
  „Az oktatás átalakításával majd max. a jogász képzéshez hasonlóan ezt is fizetőssé teszik. A képzés költsége ma is 1,2 millió ft/félév, 12 millióért orvos lehetsz+a rezidensi évek. Vagy van pénze a szülőknek rá, vagy felveszik a diákhitel II-t rá, vagy pedig vígan aláírnak pl. a rezidensi utánra még 10 év rabszolgaságot.”
 • 9. zorka 2011. szeptember 23. 10:59
  „7. Zoan 2011.09.23. 09:56
  Azért,mert az ő munkájukra igény van külföldön.Ez nem azt jelenti,hogy igazat adok nekik,egyszerűen csak ez van.”
 • 8. Apátfalvi** 2011. szeptember 23. 10:18
  „Nem duplázták meg a fizujukat, ez egy ösztöndíj program, aminek a keretében a rezidensek közül valamennyien kapnak majd lóvét, de azt se örökké.”
 • 7. Zoan 2011. szeptember 23. 09:56
  „4. Giga: A tanárok meg őket tanítják, hogy orvosok lehessenek, jóval kevesebb pénzért, mint ami most nem tetszik nekik. Ráadásul a tanároknak nem csusszan a zsebébe legalább mégegyszer ugyanennyi. Ezzel az erővel mindenki fenyegetőzhetne a külföldre menéssel, miért pont ők gondolják magukat kivételesnek?”
 • 6. Clyde 2011. szeptember 23. 09:45
  „4. Giga 2011.09.23. 08:58
  "Most itt van, lényegében megduplázzák a fizujukat, de ez sem jó."
  Volt barátnőm, amikor munkaidejéhez kötelezően gyak. össze-vissza ügyel (mármint se hétvége, se rendszer, és simán 36 órás munkákrendszerint ), akkor kap az ügyeletért nettó 250 Ft-os órabért. Mindezt úgy, hogy 11 éve kezdte, tanult (pékre is abszolút szükség van, de ő nem fektette töredékét sem a saját képzésébe, és ha elront egy bajor kiflit valahogy más a lelki teher/számonkért felelősség rajta), és egész osztály van rábízva.”
 • 5. adamantium 2011. szeptember 23. 09:37
  „4. Giga 2011.09.23. 08:58 azért mondjuk azt is tedd hozzá, hogy alamizsnáért, megalázó feltételekkel kell lekötnie magát egy rezidensnek egy csőd szélén álló ország csődbe jutott egészségügyében, 10 évre, minden remény nélkül. szerintem egy ilyet csak egy értelmi fogyatékos tesz”
 • 4. Giga 2011. szeptember 23. 08:58
  „Mondjuk azért az is érdekes, és vicces, hogy az orvosok állandóan azt hajtogatják, hogy kevés a pénz. Most itt van, lényegében megduplázzák a fizujukat, de ez sem jó. Számomra egyértelmű innentől kezdve (tisztelet a kivételnek) , hogy állami pénzen tanulni, majd elhúzni innen. Még ha érthető is, de akkor ne állandóan a bérrel takarózzanak. Miden itthon élő kiveszi a részét az "össznemzeti szopásból", ők miért legyenek kivételek. Lehet itt azzal jönni, hogy de ő megműti a veséd. Ok. A pék meg kenyeret süt, a kőműves házat épít, az informatikus programot ír, eszközt fejleszt.”
 • 3. X_Y 2011. szeptember 23. 03:32
  „De jó nektek ott Magyarisztánban: lesz 10 év múlva 47 orvosotok :)”
 • 2. Clyde 2011. szeptember 22. 20:02
  „Nagy érdeklődés? Óriási! Siker, siker, reform, megjavult az egészségügy.

  600 helyre száz (112) érvényes pályázat? Egyértelmű sikere a kormánynak, meg az egésznek. Ordít a tülekedés, a többszörös túljelentkezés, a népszerűség, a megváltás. (Nyilván azért volt ekkora érdeklődés, mert az érintettek bizony a hátrányokkal is tisztában vannak és számolnak.)

  Újra meg kellett hát hirdetni. Most pedig 7 teljes munkanap alatt 46 (érvényes?) pályázat is beérkezett? Ráadásul még 5 teljes munkanap hátra is van a határidőig? Zseniális, fenomális, csoda, bevált stratégia. Országmentő csomag.

  (Sőt, még az is lehet, hogy átfedés is van a kettő közt, hisz más feltételek vannak.) Ha így haladunk, még a végén százvalahány megfogott orvosunk is lesz, a program teljes kifizetési (!) költsége meg még el is éri azt, amennyit egy képviselő 10 év alatt keres meg. (Az ötletgazda meg zsebrevágja mondjuk még a tizedét.) Sajnálom azokat a szerencsétleneket, akik már ennyire lemondtak a jövőjükről és a szabadságukról. Ha meg hálapénzen kapják (amit egyébként alapban egyáltalán nem helyeslek), akkor még ezt is lesheti, de még hogy. A programon kívüli kollégák meg addig másban is jobban járnak, és hálapénzzel többszörösét megkapják.

  ui. elnézést, most láttam a végén, hogy későbbi a végleges határidő”
 • 1. smalltown 2011. szeptember 22. 19:14
  „mar 46-an???:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszavazást kezdeményez az LMP a főpolgármester választásról

A párt által benyújtott kezdeményezés szerint a főpolgármestert és a fővárosi közgyűlés képviselőit… Tovább olvasom