Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Nagy értékű orvosi műszereket kaptak a gyermekklinikák

Több mint húszmillió forint értékben adományozott orvosi műszereket a Semmelweis Egyetem gyermekklinikái részére a Magyar Villamos Művek két leányvállalata.
Az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika két lélegeztető gépet és a vesedialízishez szükséges vízelőkészítő gépet kapott, összesen 11 millió forint értékben. A II. számú Gyermekgyógyászati Klinika számára egy 10 milliós ultrahangos vágókészüléket ajánlottak fel, amellyel szinte vér nélkül lehet operálni.

Az adományokat pénteken, a Hajógyári szigeten rendezett "élménynapon" adták át az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. és az MVM Trade Villamosenergia Kereskedelmi Zrt. képviselői, amin a beteg és gyógyult gyermekek családjai is részt vettek.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika 1839 óta működik a Bókay utcában, ma 157 betegágya van. Intenzív osztálya évente 600-700 újszülött és koraszülött gyógyítását végzi, egyszerre általában 20-25 beteget kezelnek itt. A MVM-nek köszönhetően a két tizenéves lélegezető berendezést új, modern életmentő készülékekre cserélhetik le, a vízelőkészítő pedig az intenzív ellátást és dializálást is igénylő gyermekek kezelését teszi lehetővé az osztályon. A gép szűréssel és sóoldat segítségével a normális csapvízből dializálásra alkalmas folyadékot állít elő, ezzel tisztítja a véráramot a beteg vese helyett.

A Tűzoltó utcai II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika 2005-ben ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját. Az általános csecsemő- és gyermekosztályokon belül a korszerű igényeknek megfelelően fokozatosan önállósultak a betegellátás speciális területei. A klinika ma 155 betegággyal működik, komoly ambuláns betegforgalommal. A most kapott ultrahangos vágókészülék segítségével a sebészek nemcsak a szöveteket tudják szinte vérzés nélkül szétválasztani, hanem a 3 milliméteres, vagy annál vastagabb ereket is tudják zárni vele. Ezzel a technikával jelentősen csökken a műtéti idő, a beavatkozás alatt, illetve után szükséges vérmennyiség és kisebb a műtéti szövődmény valószínűsége is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány szerint Orbán javaslatai csődbe visznek

Gyurcsány Ferenc nem indul el az Orbán Viktor által indított felelőtlenségi versenyen. Szerinte… Tovább olvasom