Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Nagy Imre-évforduló: megemlékezések Budapesten

Nagy Imre szobrának megkoszorúzásával kezdődtek el Budapesten a megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira kedden, Nagy Imre és társai újratemetésének 20. évfordulóján.
Nagy Imre néhai miniszterelnök a Vértanúk terén lévő szobrának megkoszorúzásával kezdődtek el Budapesten a megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira kedden, Nagy Imre és társai újratemetésének 20. évfordulóján.

Az egykori miniszterelnök szobránál elsőként Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Szili Katalin házelnök és Pálffy Ilona, az Alkotmánybíróság főtitkára helyezte el a közjogi méltóságok közös koszorúját.

Őket Nagy Imre családjának és barátainak képviselői, a politikusról elnevezett alapítvány és társaság, valamint az 56-os szervezetek követték.

Bajnai Gordon, Sólyom László és Szili Katalin a megemlékezésen. Fotó:AP
Bajnai Gordon, Sólyom László és Szili Katalin a megemlékezésen. Fotó:AP

Végül a többi vendég, a kormány több tagja, valamint a szocialista és szabad demokrata politikusok helyezték el a megemlékezés virágait.

A megemlékezés idejére a Vértanúk terét minden irányból kordonokkal és kötelekkel zárták le. A koszorúzás helyszínére a meghívottakon és az előzetesen regisztrált újságírókon kívül mást nem engedtek be.

A néhány érdeklődő a kordonon kívülről figyelhette az eseményeket.

Fotó: AP
Fotó: AP

Nagy Imre miniszterelnök és vádlott-társai, Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere és Gimes Miklós újságíró halálos ítéletét 1958. június 16-án hajtották végre. A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg. Az 1989. június 16-i újratemetés a rendszerváltás jelképes eseménye lett.

Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, egykori 56-os államminisztert, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet, Nagy Imre egykori titkárságvezetőjét 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.

A Hősök terén, koszorúzással folytatódott az emlékezéssorozat

A Hősök terén, az Ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásával folytatódtak a budapesti megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól kedden, Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai újratemetésének 20. évfordulóján.

A történelmi zászlók bevonulása után az emlékműnél elhelyezték koszorújukat a közjogi méltóságok, Nagy Imre családja és barátai, a róla elnevezett alapítvány és társaság, valamint az 56-os szervezetek képviselői.

A lezárt Hősök terére - ahogyan reggel a Vértanúk terére is - csak a meghívottak és a sajtó előzetesen regisztrált munkatársai mehettek be a koszorúzás idejére.

Megemlékezés a Kozma utcai Kisfogházban

Az 56-os Vértanúk Emléknapja, Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést kedd délelőtt a fővárosi, Kozma utcai Kisfogházban, ahol annak idején kivégezték Nagy Imrét és társait.

Bajnai Gordon miniszterelnök a Kisfogház folyosóján elhelyezett emlékkönyvbe azt írta: "Szolgáljon emlékül és tanulságul a jövendő generációknak e megrendítő hely és a hősök példája."

Bajnai Gordon Boross Péter volt kormányfővel, Fónay Jenő 1956-os halálraítélttel és Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökével megtekintette az egykori cellákat, a siralomházat és a vesztőhelyet.

Boross Péter a Kisfogház udvarán azt mondta: "Ez nem a hangos ünnepségek helye és ideje", azért jöttünk ide, hogy "megálljunk egy percre, fejet hajtsunk és legyünk együtt azokkal legalább gondolatban, akiket galád módon halálba küldött egy velejéig gonosz rezsim".

Bajnai Gordon az udvaron az 1956 után kivégzettek, Boross Péter az 1945 és í56 között kivégzett mártírok emléktáblájánál helyezett el virágot.

A jelenlegi és a volt miniszterelnök virágot helyezett el még a siralomházban és a vesztőhely bitófái elé terített lyukas magyar zászlón.

Olvasóink írták

 • 16. flexsnake 2009. június 16. 21:56
  „<moderálva>”
 • 15. Mizujs 2009. június 16. 20:12
  „... és Vikkkktorom, a nagy nem mondott most beszédet, mint húsz éve????!!

  Miért is????”
 • 14. bugriskin 2009. június 16. 16:36
  „Szerintem minden normális magyar tudja, kik voltak és kik ma is a "gerinctelen és pofátlan" emberek! Persze egy banánköztársaságban minden lehetséges!”
 • 13. flexnakearanka 2009. június 16. 16:33
  „apatfalvi GYEREK, inkább tanulj .”
 • 12. apátfalvifaszagyerek 2009. június 16. 16:15
  „7. Azért nem engednek be mindenit, mert elég csak megnézni, h a mocskos trógerek mit műveltek a nemzeti ünnepeinken... lehet utálni a kormányt, sőt, lehet tüntetni is, csak nem randalírozni kell, és nem szétverni a fél várost... Főképp meg nem belerondítani egyes tróger huligánoknak a nemzeti ünnepeinkbe. Nah, ezért nem engedtek be mindenkit.(senkit)”
 • 11. flexnakearanka 2009. június 16. 15:14
  „Logaritmus sok hibával irsz,javitsd ki!”
 • 10. flexnakearanka 2009. június 16. 15:13
  „Legal,Bajnai Gordon titokban koszorúzott! Hát mitöl is fél? Sunyiság ez akárki akármit is mond.”
 • 9. Logaritmus 2009. június 16. 14:35
  „Valakinek elfogadhato, masnak meg erthetetlen, hogy volt ´56-os emberek miert vesznek reszt a mai politizalasban, vagy hogy miert itt es nem egy madik partban. Erre azt tudom mondani,hogy mindenkinek joga van ugy gondolkodni es valasztani, ahogy szeretne, ezt senkinek ninxs joga kritizalni, es foleg nincs joga ketsegbe vonni ezeknek az embereknek a multjat es amkori szenvedeseit,csak mert most nem frocsog a mai baloldal ellen. Belejuk fojtani a szot, kifutyulni oket a temetoben meg bunkosag. Mondok egy halovany parhuzamot: Demszky 20-28 eve a szamizdatos idejeben jo arc volt, peldamutato amit akkor tett. A mostani varosvezetoi tenykedese rossz, kritizalando es sokszor karos. De ezzel egyutt sem mennek oda hozza, hogy lelrditsam a fejet...majd megkapja a magaet a politikai eletben ugyis.”
 • 8. Cultúrterror 2009. június 16. 14:15
  „Alaptételnél járunk. 56 és NI, plussz egy zárkózott megemlékezés, nem mintha nem lenne pénz ügynökökre megint manipulálni az újratemetés újraemlékezését. Nem értem a mai napig, hogy lehetséges az egy országban, hogy több mint 50 éve megdöntötték a legális kormányzó hatalmat egy kívülről érkező ország támogatásával, majd ennek a hatalomnak a távoztakor miért nem mondta ki senki, aki az 56-ot elrabló párt vezetője, tagja volt, az egy illegetim, katonai puccsal végrehajtott, miniszterelnököt kivégző hatalomnak asszisztált, működött vele együtt. Ez a világon sehol nem így történt volna.

  Ráadásul 2008-ban, a legfelsőbb bíróság azt a határozatot adta ki a NI hagyaték tárgyalásakor, a per hanganyaga azért nem lehet nyilvános, mert a magyar társadalom még (sic!) nem érett meg a mondanivaló megértésére. Durva vagyonelkobzások és hosszú börtönéveknek kellett volna lezajlaniuk az országban, de elfogyott a szufla még Mécs Imréékből is. Boros is vicces, vezérigazgatói állásba jutni börtön után...

  Lehet köveket hajítani felém, de akiket halálra ítélnek és 50 év múlva még kormánypárti politikus, az több mint érdekes. Jut esszembe, nem Apró Antal vérvonal volt hatalmon a 2000-es években? Ez Nagy Imre öröksége, pontosan ez.”
 • 7. legal 2009. június 16. 13:58
  „"""csak a meghívottak és a sajtó előzetesen regisztrált munkatársai mehettek be..." Minden helyszínen. Mekkora demokráciában élünk! Ilyen szabadság még a Kádár rendszerben sem volt... Kellene egy új alkalom egy új ünnepre, mondjuk Csipkerózsika helyett Lendvai Ildikót kellene rózsával benőtt toronyba zárni. Úgy száz évre, aztán rehabilitálnánk.”
 • 6. Tornádó 2009. június 16. 13:12
  „Álszent pártkatonák, akik még az élőket is semmibe veszik, nem hogy a holtakat.”
 • 5. flexnakearanka 2009. június 16. 12:27
  „Gyurcsány Ferenc most nem volt ott koszoruzni? Hogy-hogy?”
 • 4. .suhym. 2009. június 16. 12:17
  „"..kis híján kivégezték.."

  No, igen..."kis híján"... aztán beült a Horn család mellé a frakcióba, és szuper jól érzi magát a Horn lány társaságában, akinek ugyebár 56 - ról eléggé furcsa "véleménye" van.

  Göncz Árpádot is "kis híján"......., azért a lánya szintén elég jól elcseresznyézget a Horn lánnyal egy tálból.”
 • 3. maradando 2009. június 16. 12:10
  „3.Válaszod logikus,de nem egyértelmű ! Egy MKP párt űldözöttje nem kellett volna azt SZDSZ soraiból ,egy Mszp utódpárt soraiba űlni !”
 • 2. Logaritmus 2009. június 16. 11:29
  „Mécs Imre ´56-ban harcolt és kis híján kivégezték politikai okok miatt. Tudom, mostanában az a "trendi" ha ´56-ban még meg sem született emberek osztják az észt a forradalomról, közülük páran el is mennek belefütyülni az igazi forradalmárok beszédeibe (Bocskai T. Józsefet meg a "gój motorosok" próbálták elnémítani) pedig inkább azt a pár magyar embert akik anno vállalkoztak a lehetetlenre, kockáztatták az életüket inkább tisztelettel illene végighallgatni, főleg ha nem a jelenkor politikai csatájában vesznek részt hanem a régmúlt dolgokról mesélnek.”
 • 1. maradando 2009. június 16. 11:21
  „Mécs Imre Szocialista "harcostárs"?. Ezt hogy kell jelen helyzetben értékelni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP nyílt levélben kéri Sólyomot Baka újrajelölésére

A levél szerint az MSZP is úgy véli, hogy a köztársasági elnök intézményéhez méltatlan eredmény született hétfőn. Tovább olvasom