Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek

A mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Áder János, Orbán Viktor és Kövér László is.
Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg szombat reggel a Parlament melletti Vértanúk terén. A mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

A katonai tiszteletadással zajló rendezvényen a közjogi méltóságok mellett koszorút helyezett el Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, a Kúria nevében Török Judit kollégiumvezető-helyettes, a Legfőbb Ügyészség nevében Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese, a Honvédelmi Minisztérium nevében Fodor Lajos közigazgatási államtitkár, a Magyar Honvédség nevében Benkő Tibor vezérkari főnök, a diplomáciai testület nevében Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, továbbá Fogarasi Katalin, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság titkára és Puskás András, az V. kerület alpolgármestere.

A mártírhalált halt miniszterelnök újratemetésének évfordulóján tartott megemlékezésen jelen volt Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája, Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, valamint mások mellett Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, valamint az Egyesült Államok és Izrael nagykövete.

Áder János köztársasági elnök, (b) koszorút helyez el az 56-os vértanúk emléknapja, valamint Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 23. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a belvárosi Vé
Áder János köztársasági elnök koszorút helyez el az 56-os vértanúk emléknapja, valamint Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 23. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.
Fotó: MTI

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót - törvénysértő ítélet után - 1958. június 16-án végezték ki Budapesten. Holttestüket a börtönudvaron betonba ágyazták, majd 1961-ben titokban átvitték a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájába.

A kivégzések harmincadik évfordulóján, 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottság felhívást intézett a társadalomhoz az 1956 utáni megtorlás áldozatainak erkölcsi, politikai és jogi rehabilitációja érdekében. A köztemetőben június 16-án mintegy négyszázan koszorút helyeztek el a 301-es parcellában, és felolvasták a kivégzettek 244 fős listáját; ugyanazon a napon a párizsi Pére Lachaise temetőben a családtagok jelenlétében felavatták Nagy Imre jelképes sírját.

1989. június 16-án Budapesten - ahogy akkor nevezték - a nemzeti gyász és megemlékezés napján a Műcsarnok lépcsőjén ravatalozták fel Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József koporsóját, valamint a tragédia minden mártírját és hősi halottját jelképező hatodik, üres koporsót. A kormány és az ellenzék közös szervezésében zajló gyászszertartáson mintegy 250 ezer ember búcsúzott a mártíroktól. Az ünnepélyes újratemetésre az Új köztemető 301-es parcellájában került sor, ott, ahol a maradványokat megtalálták.

Az újratemetés napja az ötvenhatos vértanúk emléknapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széles Gábor szerint a tranzakciós adó padlóra küldheti a gazdaságot

Az új adó taszítja az ide települni szándékozó vállalatokat - fogalmazott Széles Gábor. Tovább olvasom