Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Nagy szakemberigénye lesz a paksi atomerőműnek

Az építés időszakában öt-nyolcezer szakemberre lesz szükség, és akár kétezer mérnök találhat munkára az erőműben, oktató- és kutatóintézetekben.
Számuk most ezer és kétezer közé tehető - mondta Aszódi Attila a paksi atomerőmű bővítéséről szóló konferencián, Pakson.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója aláhúzta: a bővítés tervezésekor a műszaki tartalom mellett pontosan meg kell határozni a bővítés szakemberigényeit is.

Elmondta, a helyzet most jobb, mint a ’70-es években, amikor a négy paksi blokk építésére készültek, mert most már van üzemeltetési tapasztalat, szakértelem intézményrendszer. A képzést segítő átfogó stratégia viszont hiányzik, ezt pótolni kell - mutatott rá.

Aszódi Attila kiemelte, hogy nemcsak az atomerőműbe, hanem az oktató, kutatóintézetekbe, hatóságokhoz, az erőmű biztonságos működésében szerepet játszó cégekhez is kellenek szakemberek. Három éve a Magyar Tudományos Akadémia már végzett egy felmérést a teljes energia szektort érintően. Akkor kiderült: 1050 diplomásra – energetikai, villamos- és vegyészmérnökre, kutatóra lesz szükség a következő tíz évben - tájékoztatott az igazgató.

A képzéshez szükséges oktatói háttér a felsőoktatásban megvan, de a középiskolákban óriási a gond. Rossz a fizikaoktatás színvonala, nincs elég fizikatanár - jelezte Aszódi Attila.

A fiatalok motiválására kidolgoztak egy ösztöndíjprogramot, de egyelőre nincs túl nagy érdeklődés, mondta. Hozzátette, hogy a tapasztalat az, hogy ez akkor élénkül fel, amikor elkezdődik az engedélyezés, építés.

Aszódi Attila kiemelte, hogy hosszú távú stabilitásra, életre szóló egzisztenciára lelelhet az, aki elkötelezi magát az energetikai mellett, hiszen az épülő erőművek tervezett élettartama hatvan év.

Olvasóink írták

  • 2. unknown 2009. december 02. 00:17
    „Az MTA pedig érje el, hogy ne legyen politika által kinevezett igazgató az erőmű élén. Kocsis István igazgatása alatt tért el a Franatom az eredeti orosz technológiától, s maradt felügyelet nélkül a pihentetőben lévő anyag. Vagyis morálisan romlott a munkafegyelem.”
  • 1. mosómasa 2009. december 01. 22:18
    „Legalább valaki bízhat, hogy lesz munkája, ha végez az egyetemen!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarasztalták Magyarországot a strasbourgi bíróságon

Megsértették egy magyar történész szólásszabadsághoz való jogát. Tovább olvasom