Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nagyhét a telepen

Kanyargós út vezet a telepre. Az út szélén nincs virág, mi több, hihetné az ember, hogy az a végtelenbe visz. Pedig Győrtől alig húsz kilométerre húzódik a győrsági romatelep, tizenöt-húsz család otthona. Addig legalábbis bizonyosan, amíg bírják a falak. Négyévente rendre volt ígéret arra, hogy felszámolják a putrisort, de az megint csak papíron maradt. Választások körül nemcsak a győrsági, de a többi hazai telep rendre szóba kerül, a rákövetkező hónapokban azonban legfeljebb a szociológusoknak jutott eszébe, hogy ezekkel a tanyákkal az égadta világon ebben a ciklusban sem történt semmi.

Ne gondolja a kedves olvasó, hogy a világ végének tűnő romatelepeken nem akarnak jobbat, mondjuk fürdőszobát, rendes ruhát, a gyerekeknek játszóteret. A családok többsége egyszerűen munkát, tisztes megélhetést szeretne, ám ez csak nagyon keveseknek adatik meg. A vállalkozáshoz: állattartáshoz, a föld megműveléséhez hitel kell, ám ezzel a lehetőséggel csak az állandó keresetből élők élhetnek. Három műszak? Multicég? Próba, szerencse, ám szakképesítés nélkül sokan megpróbálják, azután feladják, vagy a próbaidő után nem kellenek a csodásnak hitt munkahelyen.
Mindeközben az aprók, azután a nagyobbacskák csak azt látják otthon, hogy szüleik kínlódnak, keservesen keresik meg a napi vagy a heti kenyérre valót. Mindegy már, hogy hónap végét vagy közepét írunk: új ruhára, zoknira, harisnyára, tolltartóra sosem futja.
Telepi ismerősöm, Orsós Sándor mesélte hétvégén, gyerekként mennyire szégyellte a többiek előtt, hogy neki télen sosincs kesztyűje, a keze meg mindig fázott. Talán akkor, talán később fogadta meg azt, hogy ő majdan szülőként megpróbál fordítani a sorsán. Sikerült? Is-is, hiszen a hatgyermekes családapa állatokat tart, ugyanakkor azt fontolgatja, végleg felszámolja tevékenységét. Drága az abrak, a vállalkozásához alig kap némi támogatást, kész csőd, mire kifizet mindent. Ám egyelőre nem tud jobbat. Ezermester, ám nincs huszonöt különböző szakvizsgája, így hát egye-

lőre vár. Tisztában van azzal is, hogy a következő napokban talán megint tele lesz a padlás ígéretekkel, még elhangozhat az is, hogy felszámolják a sági telepet, ám Orsós Sándor már nem hisz a mesékben. Legfeljebb végignézi a választási műsort a tévében, s míg a csapágyas traktort bütyköli, hallgatja a rádiót. Türelmes, belefásult az ígéretekbe. Nagyhéten legfeljebb az a reménye, hogy illatos, hússal teli Újházy-tyúkleves, sonka, tojás kerül a család asztalára, mert itt a telepen ez nem is kevés...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok a választás eredményéről

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító" hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters… Tovább olvasom