Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nagyheti liturgikus koncertek a kápolnában

Messzi századokba vesző családi tragédia fűződik a fertődi Esterházy-kastély kápolnájában megszólaltatott nagyheti dalművekhez, Gesualdo di Venosa responzóriumaihoz. E ciklus előadása volt a műemlékegyüttes idei koncertévadjának nyitánya.
– A kastélykápolna újkori történetének első nagyheti hangversenyeként a Vashegyi György által dirigált Purcell Kórus előadásában stílszerű koncerteket hallhatott a közönség – mondta Dobó Ágota, a Műemlékek Állami Gondnoksága igazgatóhelyettese, aki a dalművek történetéről is szólt. Családi tragédia fűződik a herceg Gesualdo di Venosa (1560–1613) által írt responzóriumokhoz: a herceg rájött felesége hűtlenségére, s mind asszonyát, mind a szeretőt megölte. Soha nem volt képes arra, hogy lelkileg feldolgozza tettét, fájdalmát nagyheti kórusművekben formálta dallamokká.
– Az 1611-ben nyomtatásban is megjelent Venosa-responzóriumokat évszázadokon át hajnalonta adták elő a templomokban a húsvéti készülődés jegyében – vette át a szót Vashegyi György karmester. – Arra még nem volt példa hazánkban, hogy a nagycsütörtökre, nagypéntekre és nagyszombatra komponált dalművek az ünnepkör megadott napjain teljes egészében elhangozzanak. Idővel a nagyheti liturgikus rend ugyanis kiszorította a templomokból a zenét és a dalt, még ha szakrális jellegű is volt az, ezért örültünk annak, hogy e kompozíciókat mégis felszentelt környezetben adhattuk elő. A zenetörténet egyik leghíresebb ciklusát közel tíz éve énekeltük először. Szeretnénk hagyományokat teremteni a nagyheti kápolnakoncertekből, jövőre Michael Haydn-műveket szólaltatunk meg.

Responzórium: liturgikus ének

A responzórium liturgikus ének, az istentisztelet része, ahol a szólóének a kar énekével váltakozik. Venosa responzóriumai Jézus Krisztus nagycsütörtöki, nagypénteki és nagyszombati történetét idézik fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült kolbász után csokipálinka

Gyermekekre jellemző tulajdonság, hogy ha valamivel kísérletezni szeretnének, azt akkor teszik meg, amikor a szülők nem tartózkodnak otthon. Magdika is így tett 13 éves korában: a szülők Téten szüreteltek, ő pedig nekiállt rétes nyújtani. A túrós finomság kitűnőre sikeredett, így a munkából fáradtan hazatérőket kellemes meglepetés várta. Finom süteményei is bekerültek receptkönyvünkbe. Tovább olvasom