Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Nagyik és unokák nagybevásárlása

Unokák és nagyszüleik együtt igyekeztek eligazodni az árak dzsungelében és a vásárlók érdekeire vonatkozó kérdések közt. Olyan fogyasztóvédelmi vetélkedőt tartottak ugyanis – megyénkben most először –, amelyen gyerekek és nyugdíjasok párosai vettek részt.
A győr-adyvárosi élelmiszer-áruházat nemrégiben nagymamák és unokák bevásárlásra induló párosai lepték el. Az Együtt egymásért nevű fogyasztóvédelmi vetélkedő megyei döntőjének gyakorlati feladatait ugyanis életszerű helyzetben kellett megoldaniuk. A fogyasztóvédők őket tartják a leginkább kiszolgáltatottnak, mert a kereskedelemben dolgozókkal szemben a legvédtelenebbek, pedig az ő pénztárcájuknak többnyire jobban számít, mi mennyibe kerül. Ezért nekik találtak ki tanulságos feladványokat. Például ki kellett keresniük a kínálatból a legolcsóbb mosószert, amit akkor tudtak csak megtenni, ha az egységárakat hasonlították össze. Többször a gyerekek súgták meg a nyugdíjasoknak, mire figyeljenek. S mint kiderült, gyakran az életben is így van: az unokák adnak jó tippeket a nagyiknak.
Az egyik versenyző, Kiss Imréné elárulta, hogy a boltból hazaérve már többször észrevette, pár forinttal megrövidítették, de sosem volt mersze visszamenni és azt szóvá tenni. A csapattársa – és egyben unokája –, Kovács Martin azonban már bátrabb, biztatja nagymamáját, ne hagyja magát. Nagyfiúsan mondta: „A fogyasztóknak jogaik vannak.” Az ötödikes diák gyakran átböngészi a reklámfüzeteket, nemcsak a díszes feliratokra, az apró betűs részekre is figyel, kikeresi a nagyinak, mit hol tud olcsóbban megvenni. A tápi asszony pedig hallgat rá, legtöbbször magával viszi a bevásárlásokra, ezért számukra természetes volt, hogy a vetélkedőn is együtt vettek részt.
Unokákat és nagyikat egyszerre versenyre hívó vetélkedőt először tartott a Pannon Nyugdíjasszövetséggel és a Jövő Szakképzéséért Alapítvánnyal együtt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei szervezete. Horváth László elnök elmondta, ötmillió forintos Phare-támogatást nyertek, amelyből Tudatos fogyasztók leszünk címmel egész tájékoztatássorozatot rendeztek. A nyugdíjas-gyerek vetélkedő a program zárása volt. A tíz páros közül az első Czifrik Ferencné és Oross Bálint, a második Polcsik Józsefné és Kántor Zoltán, a harmadik Mayer Lászlóné és Dömötör Bálint lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

további eredmények

Marcali–Tapolca 2–0, Sümeg–Keszthely 1–0, Répcelak–Ikarus 4–1,… Tovább olvasom