Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Nagyköveti értekezlet: Bajnai a külpolitkai prioriásokról

A magyar külpolitika első számú prioritásának nevezte szerdán a kormányfő a nyugat-balkáni országok euró-atlanti integrációjának elősegítését. Bajnai Gordon a külügyminisztérium szokásos éves nagyköveti értekezletén mondott beszédet.
Aggodalommal szólt arról, hogy a szlovén-horvát viták hátráltathatják Horvátország EU-s felvételét. Ha viszont késik a horvát csatlakozás, akkor a többi sorban álló ország európai perspektívája is halványul, fogalmazott a miniszterelnök.

Az Európai Unióban Magyarországnak az a feladata, hogy a leghatékonyabban képviselje nemzeti érdekeit, húzta alá Bajnai. A nemzeti érdekek érvére juttatása azonban csak akkor lehetséges, ha Magyarország gazdaságilag és társadalmilag erős. Csak azokat az országokat lehet komolyan venni, amelyek erősek, jelentette ki a kormányfő.

Magyarországnak kiszámítható partnernek kell lennie, de ettől még lehetnek markáns véleményei. "Nem kell félni a markáns vélemények kifejezésétől" - fogalmazott Bajnai.

Magyarország abban érdekelt, hogy az EU integrációja erősödjön, a bővítés pedig ésszerű irányban és gyors tempóban folytatódjon. Ebből a válságból csak az integráció erősítésével van kiút - tette hozzá Bajnai.

Magyarországnak aktív politikát kell folytatnia az Egyesült Államok irányában. Nagyon aktívan kell ápolnunk a magyar-amerikai viszonyt, "helyenként kiszámítható gesztusokat is kell tennünk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Oroszországgal a nemzeti gazdasági érdekek alapján kell kiegyensúlyozott jó viszonyt fenntartania, mondta Bajnai.

Kínával kapcsolatban a miniszterelnök kiemelte, hogy a régiónkban mi vagyunk Kína első számú stratégiai partnere. Magyarországnak érdeke a Kínával való szoros jó viszony, a kapcsolatokat fejleszteni kell.

A szomszédsági politikáról szólva megismételte a magyar álláspontot, hogy a szomszédoknál élő magyar kisebbség és a magyarországi kisebbségek összekötő kapcsot jelentenek a szomszéd országokkal.

A magyar-szlovák viszonnyal kapcsolatban Bajnai "megélhetési nacionalizmusnak" nevezte bizonyos pozsonyi politikai körök nacionalista politikáját. Leszögezte, hogy "Magyarország nem irredenta" (ahogy sokszor Szlovákiában állítják), "Magyarországnak nincsenek területi követelései". "Minden országban vannak ostoba szélsőséges emberek, de egyetlen vezető politikai erő sincs Magyarországon, amely ezt az alapvetést megkérdőjelezné" - mondta Bajnai.

A június végén módosított szlovák nyelvtörvényt nem 21. századinak minősítette, és leszögezte, hogy Magyarországnak fel kell lépnie a szlovákiai magyar kisebbség védelmében.

Felhívta a figyelmet, hogy a magyar-szlovák vita nem csak a kétoldalú kapcsolatoknak árt, hanem Szlovákiának magának is.

Olvasóink írták

 • 3. garbon 2009. július 29. 18:24
  „Meddig engedjük még ezeket gágogni. Nem tudom Bajnai gácsér-e, vagy gúnár ?”
 • 2. garbon 2009. július 29. 18:17
  „A libákat már ellopta a hazát még nem, de nem sok kell hozzá.”
 • 1. comet 2009. július 29. 16:12
  „"A nemzeti érdekek érvényre juttatása azonban csak akkor lehetséges, ha Magyarország gazdaságilag és társadalmilag erős. Csak azokat az országokat lehet komolyan venni, amelyek erősek, jelentette ki a kormányfő."
  - az erős országok létrejöttét azonban pont a Bajnait hatalomra, az országot meg koldusbotra juttató MSZP-s csőcselék akadályozza. Bajnai talán már elfelejtette, hogy ő is részese, sőt egyik főszereplője volt Gyurcsány nemzetpusztító kormányának. A kígyó tehát a farkába harapott.
  Ha Bajnait valóban érdekelné az ország sorsa, és komolyan venné azt a magyar népet melynek kifosztásában élen járt, akkor lehetővé tenné az előre hozott választásokat, mert nemzeti egységről addig nem lehet beszélni, amíg a szélhámos barátja és pártfogója által ellopott demokráciát vissza nem adja. (Ezzel amúgy nyomhatna egy arcost a szájszkanderben erős Orbánnak). És ha még faszább gyerek akar lenni akkor azt is bejelentheti átvágott honfitársainak, hogy védettsége megszűnésével (mandátuma lejártakor) kérni fogja maga ellen a Hajdu-Bét ügy hivatalos kivizsgálását.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészett cigi a folyóparton - 14 millió forintos fogás

Huszonkilenc ezer doboz csempészett cigarettát találtak szerda hajnalban a rendőrök a Szabolcs… Tovább olvasom