Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Nagynak szabad a piac

Idéntől nem az igazgatóság, hanem felügyelőbizottság irányítja, szabja meg a cég stratégiáját a hatmegyés ÉDÁSZ Rt.-nél. Tavaly az E.ON Hungária Rt. lett a cég többségi tulajdonosa, s ennek következtében kedvező versenyhelyzetbe került.
Északnyugat-Dunántúl hat megyéjének áramszolgáltatója, az ÉDÁSZ Rt. 2002-ben több mint 110 milliárd forint értékben értékesített villamos energiát. 5,2 milliárd forint nyereség A cég adózás utáni nyeresége 5,2 milliárd forint volt.

A társaság tavaly 11 milliárd 789 millió forintot költött fejlesztésekre, ezen belül a hálózatok felújítására, a szolgáltatás minőségének javítására. Karbantartásra, üzemben tartásra még külön több mint 3 milliárdot. Az ÉDÁSZ Rt. napokban tartott évi közgyűlését követően egyebek között ezekről számolt be a sajtónak Künszler Béla ügyvezető. – Az ÉDÁSZ Rt. tulajdonában tavaly sarkalatos változás következett, az E.ON Hungária Rt. lett a cég többségi tulajdonosa.

A társaság közgyűlésén egyhangúlag megszavazták az igazgatóság és a felügyelőbizottság beszámolóját. Az rt. igazgatóságában az új gazda egy gazdasági szakember személyében jelölt új tagot, ahogy a felügyelőbizottságba is. Az ügyvezető a sajtótájékoztatón elmondta, 2004 januárjától nem lesznek ÉDÁSZ-részvények, a tulajdonosok banki számlájukon tartják részesedésüket. Irányít a felügyelőbizottság Idéntől az igazgatóság helyett a felügyelőbizottság lett az ÉDÁSZ irányító szervezete.

A közgyűlésen jóvá kellett hagyni a felügyelőbizottság ügyrendjét. Ezután ez a szervezet határozza meg a társaság stratégiáját, üzleti tervét és a munkavállalókkal kapcsolatos döntések is hozzá kerülnek. Ehhez kellett igazítani a társaság alapszabályát. A Kisalföld kérdésére válaszolva Künszler Béla elmondta, idén januártól az áramnagyfogyasztók számára már szabad a piac, ők döntik el, melyik szolgáltatótól vá sárolják az energiát. A piac szabaddá tétele az országban háromszáz nagyfogyasztó számára ad választási lehetőséget, ebből nyolcvanhét Északnyugat-Dunántúl megyéiben található cég.

Ezek közül két cég pártolt el áramvásárlóként az ÉDÁSZ-tól. Az ÉDÁSZ tulajdonosváltásával már elkezdődött integráció idén tovább folytatódik. Az észak-dunántúli társaság új feladatokat kapott és a további átszervezésektől függ, miként alakul létszámhelyzete. Korai lenne tehát arról beszélni, hogy a lehetséges szerkezeti átalakítások járnak-e további létszámcsökkentéssel.

Az ÉDÁSZ Rt. tavalyi gazdálkodása után 4,6 milliárd forint osztalékot fizet a tulajdonosoknak, a 10 ezer forint értékű részvényekre 10 százalékos, azaz 1000 forint az osztalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Longhorn teszváltozat került ki

A Windows XP utódjának tesztváltozata rövid ideig tévedésbõl elérhetõ volt, ennek… Tovább olvasom