Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Nagyobb arányban térnek haza a külföldön tanuló magyar fiatalok, mint más országban

Simicskó István ifjúságért felelős államtitkár elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar fiatalok Magyarországon boldoguljanak.
A külföldön tanuló magyar fiatalok jóval nagyobb arányban térnek haza, mint más európai ország fiataljai - hangzott el kedden Budapesten, a Magyar Ifjúság 2020 című kiadvány bemutató sajtótájékoztatóján. Simicskó István ifjúságért felelős államtitkár elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar fiatalok Magyarországon boldoguljanak.

Szeretnék elérni, hogy a magyar fiatalok olyan stabil értékrenddel menjenek külföldre, hogy aztán az ott megszerzett tudást, tapasztalatot hazahozzák, és Magyarországon építsék a jövőjüket - tette hozzá.

Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a bemutatott dokumentumra utalva azt mondta, céljuk az volt, hogy 2020-ig jövőképet, "iránytűt" adjanak a magyar ifjúságnak.

Arról beszélt, hogy eddig több mint harminc, az ifjúsággal kapcsolatos intézkedése volt a kormányzatnak, amelyek közvetve vagy közvetlenül a fiatalok itthoni boldogulását szolgálják. "Ha a magyar fiatalok úgy érzik, hogy az egzisztenciájuk itthon nem elég jó, akkor az a dolgunk, hogy jó egzisztenciát teremtsünk, (...) ha úgy érzik, hogy azért nem vállalnak gyerekeket, mert anyagi nehézségekkel küzdenek, akkor a kormányzatnak az a feladata", hogy javítson az anyagi helyzetükön - fogalmazott, példaként a rezsicsökkentést említve.

Bauer Béla, a Századvég vezető kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar fiatalok az elmúlt ezer évben alapvetően külföldön tanultak. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a rendszerváltás előttii generációk nem tapasztalhatták meg, milyen külföldön tanulni, ismereteket szerezni.

A kutató azt mondta, Magyarországról jóval kevesebben tanulnak külföldön, mint a környező országokból. Közölte, a magyar egyetemisták 2,7 százaléka tanul rövidebb-hosszabb ideig külföldön, ez az arány Hollandiában 5,2 százalék, és az uniós átlag is nagyjából 5 százalék.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a magyar fiatalok, akik Nagy-Britanniában tanulnak tovább - felvételi arányukat tekintve - magasan kiemelkednek az európai átlagból. Az oda jelentkező fiatalok 60 százalékát veszik fel valamelyik felsőoktatási intézménybe, míg ez az arány a lengyel diákoknál 40 százalék, ami megfelel az uniós átlagnak. Megjegyezte, valószínű, hogy ez a jó eredmény a magyar oktatási rendszernek is köszönhető.

Elmondta, azok a fiatalok, akik külföldre mennek - az eddigi adatok szerint - jóval nagyobb arányban térnek vissza, mint a többi európai ország fiataljai, sőt a - hagyományos helyszínként - Bécsben tanuló fiatalok még ennél is nagyobb arányban.

Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságügyi főosztályvezetője arról beszélt, hogy a most elkészült - és az interneten is elérhető - "Hozd haza a tudásod, itthon építsd a jövőd!" - a Magyar Ifjúság 2020 elnevezésű dokumentumon hat munkacsoport, 125 szakember dolgozott három hónapig. A munkacsoportokban 43 százalék volt a kormányzati szereplő, a többiek civilek, köztük ernyőszervezetek képviselői.
Elmondta, folytatják a munkát, jobban bevonva a fogyatékkal élő, valamint a hátrányos helyzetű fiatalokat képviselő szervezeteket.

Olvasóink írták

 • 4. nyomdasz63 2013. szeptember 17. 20:00
  „A gyerek a sógoroknál két év meló után majd 700 euro segélyt kap+ fizetik a magasabb nyelvtanfolyamát+vizsgáját.
  Itt egy okj-s másodszakma min. 200ezer,azért,hogy betanított bért kapjon(ha megkapja)és egyáltalán talál munkát.

  Az igaz,hogy arányában többször "tér haza" évente,mint a más országbeli kollégái.”
 • 3. _csutak_ 2013. szeptember 17. 16:01
  „Ha csak a facebookon lennék tag akkor ezt nem hinném el,de más fórumokon is figyelek, tehát a hír úgy hazugság ahogyan leíródott :(”
 • 2. florian72 2013. szeptember 17. 15:59
  „Hazugság!!”
 • 1. Qllancs 2013. szeptember 17. 15:21
  „HAZUGSÁG !!! nem jönnek haza !! ez csak duma !!

  Miért jönnének ??? Közmunkára ??? havi 47 000.- b napi 12 órára minbérért ???? Ha haza is jönnek..CSAK látogatóba, meg a cuccukért. Irány kifele ..sőt még a szülök is mennek !
  Van pl. 2 család ismerősöm..a nagyi itthon maradt árulja a házat, berendezést ..és megy utánnuk ki ! Unoka már kint született !

  Érdekes faj ez a fidesznyik ...gőzük sincs a VVILÁGRÓL !! ezek mind egy másik bolygón élnek !! v. valamilyen szert szednek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Tímea: minden eszközzel harcolni kell a Pető Intézet megmentésért

Emmi: kapja az állami támogatást köznevelési tevékenysége után a Pető Intézet. Tovább olvasom