Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Nagyobb mértékben nőnek a tervezettnél a nyugdíjak

Kisebb feszültséggel jár, de jót tett a magyar gazdaságnak a reform. Az infláció csak átmenetileg gyorsult, áprilistól enyhén, szeptembertől erőteljesen mérséklődik. Az év végén 4,5-5 százalék közötti infláció várható - derül ki a Gazdaságkutató Intézet előrejelzéséből.
Az államháztartás hiánya még mindig nagy, de a deficit minden hónapban kedvezőbb a Pénzügyminisztérium prognózisánál. A nyugdíjak a tervezettnél nagyobb mértékben nőnek. Reálértékük az automatizmusok alapján általában mintegy 2 százalékkal, a korrekciós programot is figyelembe véve 1%-kal csökken, nyugdíjas-árindexszel számítva (az új gázártámogatás kompenzáló hatása nélkül) pedig kb. 4 százalékkal esik vissza.

A lakosság összes jövedelmének reálértéke kb. 2 százalékkal mérséklődik. Ennek ellenére erős a törekvés a fogyasztási színvonal megőrzésére: 2007-ben várhatóan nem mérséklődik a lakosság fogyasztása.

Az infláció csak átmenetileg gyorsult, áprilistól enyhén, szeptembertől erőteljesen mérséklődik. Az év végén 4,5-5 százalék közötti árindex valószínű. A gazdasági növekedés üteme a tavalyihoz képest lassul, de jóval meghaladja a tervezettet.

Az ipari termelés 9 százalék körüli mértékben emelkedik. Az építőipar teljesítménye a tavalyi csökkenés után szerényen, 3 százalékkal nő. Összességében a GDP 3,2 százalékkal emelkedik.

Ez lassúbb valamennyi közép-európai országénál, de kissé meghaladja az EU-átlagát. A beruházások 4%-os növekedése várható. Az állami és önkormányzati beruházások üteme lassul, az üzletieké kissé élénkül. Az üzleti szektor foglalkoztatása növekszik, a közszférában foglalkoztatottak száma viszont a reformok előrehaladásától is függően 4-7 százalékkal mérséklődik. A foglalkoztatás szintje stagnál, a munkanélküliség kissé emelkedik. A gazdaság állapota egyértelműen jobb lesz az év végén, mint az elején.

A 2007. évi deficitcél összességében biztonsággal teljesíthető, a tényleges idei hiány a GDP 6,2 százaléka körül lesz. A bruttó államadósság (a forint erősödését és a várható privatizációs bevételeket figyelembe véve) a tavalyi, a GDP 66 százaléka körüli szinten marad. Eddig a közszféra béreire vonatkozó megállapodás jelent tételes eltérést a konvergenciaprogramtól.

Az export 16, az import 13%-kal bővül, az áruforgalom hiánya a 2006. évi 2,1 milliárd euróról 2007-ben 1 milliárd euróra mérséklődik. Ezzel a magyar gazdaság teljes külkereskedelmi mérlege egyensúlyba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valószínűleg ősszel kerül a mozikba a Tüskevár

Előreláthatólag ősszel láthatja a közönség a Fekete István regényéből készült mozifilmet, a… Tovább olvasom