Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Nagyon súlyos légszennyeződést mérték az Északi-sarkvidéken

Az eddigi legsúlyosabb légszennyeződést mérték az Északi-sarkvidéken a megfigyelések 1991-es kezdete óta német kutatók. A lebegő részecskék - korom, por - által okozott környezetterhelés olyan értékeket ért el az egyébként tisztának számító térségben, mint a városok forgalmas utcáin.
A bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) munkatársainak megállapítása szerint a lebegő részecskék - korom, por - által okozott környezetterhelés olyan értékeket ért el, mint amilyenek városok forgalmas utcáin észlelhetők. Az elmúlt héten különleges időjárási viszonyok következtében Kelet-Európából nagy mennyiségben jutottak úgynevezett aeroszolok a légkörbe. (A korom, a por és más aeroszolok vissza tudják verni, vagy el tudják nyelni a napfényt, és az egész klímarendszer jelentős befolyásoló tényezőinek számítanak).

"A jelenlegi légszennyezettség két és félszerese a 2000 tavaszán mért értékeknek. Ennek következtében egyértelműen nagyobb mérvű felmelegedésre számítunk" - mondta Andreas Herber, az AWI munkatársa. Egyébként már 2000 tavaszán is erősen megnövekedett koncentrációkat lehetett tapasztalni. "Csak a megkezdett mérések folytatása derítheti majd ki, hogy egy trend kezdetéről van-e szó" - tette hozzá.

A tudósok jelenleg az aeroszolok pontos forráshelyét és vegyi összetételét vizsgálják. Az AWI közleménye szerint a Spitzbergákon lévő Ny-Alesund német-francia kutatóbázison az egyébként tiszta levegőben narancssárga-barna elszíneződés alakult ki. A mérési értékeket svéd tudósok is megerősítették: ők 50 mikrogramm/légköbméter aeroszol-értéket regisztráltak, ami megegyezik a városi utcák levegőjének átlagos szennyezettségi mutatóival. A rossz híreket a légszennyezettséggel foglalkozó norvég intézet azzal toldotta meg, hogy közölte, kivételesen magas ózonkoncentrációt mért.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelben járt a magyar szegények delegációja

Egyebek mellett a tanácstalansággal kapcsolatos üzeneteket fogalmazott meg az a négy magyar… Tovább olvasom