Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nagyot vágott a kamaton az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn - az előzetes szakértői várakozásokon jelentősen túllépve - egy százalékponttal 8,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot - tudatta közleményben az MNB.
A döntés indokait délután sajtótájékoztatón ismerteteti Simor András MNB-elnök.

Olvasóink írták

 • 7. cyt 2009. július 27. 16:32
  „... én úgy gondolom, hogy a gyenge forint a nemzetközi pénzvilágnak jobb, az erős forint pedig a magyar lakósságnak a jobb. Más. Ideje volt már csökkenteni a jegybanki alapkamatot -- lásd a Drábik János cikket pl. a Magyar Demokratában.”
 • 6. gróf 2009. július 27. 16:26
  „2!

  " Jegybanki alapkamat [szerkesztés]

  Jegybanki kamatnak nevezzük azt a kamatot, amelyet a jegybank a kereskedelmi bankoknak fizet az MNB-nél önként elhelyezett kéthetes futamidejű betéteik után. A kereskedelmi bankok a jegybanki kamat ismeretében határozzák meg betéti és hitelkamataikat. A Magyar Nemzeti Bank (ezen belül is a Monetáris Tanács) a jegybanki kamatról önállóan dönt, szintjének meghatározásával képes megvalósítani két fő célját: az árstabilitás - azaz a gazdasági növekedést leginkább elősegítő, alacsony inflációs szint - elérését, valamint a pénzügyi stabilitás fenntartását.

  A jegybanki kamat nagysága a gazdaság helyzetével és jövőbeli kilátásaival függ össze. Ha a jövőbeli inflációval és a gazdaság várható egyensúlyi helyzetével kapcsolatos bizonytalanság jelentős, például magas a költségvetési hiány, vagy a bérek a gazdaság teljesítményénél gyorsabb ütemben nőnek, akkor a jegybank kénytelen magasabb kamatszintet fenntartani a gazdasági növekedést leginkább támogató inflációs szint elérése érdekében. Egyensúlyban lévő gazdaság, alacsony költségvetési hiány és a gazdaság teljesítményével összhangban lévő bérnövekedés esetén alacsonyabb kamatszint mellett is elérhető az árstabilitás.

  Bár a jegybanki kamat alapvetően befolyásolja a piaci kamatokat, az is elmondható, hogy minél hosszabb futamidejű kamatról van szó, annál kevésbé érvényesül az éppen aktuális jegybanki kamat hatása, és annál inkább felerősödik az inflációval, az államháztartással, valamint a jövőben várható gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozások szerepe a kamatszint meghatározásában. A hosszú lejáratú kamatokat tehát főként a jegybanktól független tényezők: az aktuális gazdasági helyzet és a jövőre vonatkozó gazdasági kilátások határozzák meg."

  Tehát a kereskedelmi bankok (OTP, K& H stb...) kevesebbet kapnak kamatot a betett pénzükért. Lehet, hogy mást kezdenek vele, mert bár ökör vagyok, szerintem az Ő pénzüknél az 1% kamat csökkentés nekünk elképzelhetetlen összeg lehet...

  De neked legyen igazad!”
 • 5. varadipal 2009. július 27. 16:26
  „A hitelkamatvágás egybe esik a disznóvágás szezonjával? Vagy mire várnak a bankok. Olyan erős a forint, mint egy ketrecharcos.”
 • 4. gróf 2009. július 27. 16:13
  „2. hozzászólás sauron2 2009.07.27. 15:00
  Nem sokat értesz hozzá, de ökrözni tudsz. Fingod sincs, hogy mi a jegybanki alapkamat jelentése :D:D:D

  Nagyot vágott az MNB, esett a forint
  [origo]2009. 07. 27., 14:02Utolsó módosítás: 2009. 07. 27., 15:37

  Újraindult a kamatvágás
  * Index

  Fél éve hagyták abba a kamatcsökkentést, mert nagyon romlott a forint, a térségi fizetőeszközökhöz képest. Most már újra merik csökkenteni...”
 • 3. achilleus 2009. július 27. 15:04
  „2. hozzászólás sauron2 2009.07.27. 15:00
  De igen! Majd nézd meg mi történik!!”
 • 2. sauron2 2009. július 27. 15:00
  „ez nem gyengébb forintot generál! te ökör !”
 • 1. gróf 2009. július 27. 14:36
  „Bizonyos köröknek jobb lenne egy gyengébb forint...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaludt a sofőr, beborult az árokba

Könnyű sérüléseket szenvedett az a sofőr, aki hétfőn hajnalban a 2-es számú főúton az árokba borult. Tovább olvasom