Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nagyszabású akcióban foglalt le a rendőrség lopott, majd legalizált autókat

Két autótolvaj-csoport lopta a gépjárműveket, amelyeket aztán orgazdákon keresztül, hamis papírokkal ismét forgalomba hoztak a bűnözők.
Nagyszabású akcióban foglalt le a rendőrség 174 lopott gépjárművet, amelyet aztán legalizáltak, és hamis papírokkal ismét forgalomba hoztak - jelentette be Némedi Gábor ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság gépjárműbűnözés elleni koordinátora pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte, hogy két autótolvaj-csoport lopta a gépjárműveket, amelyeket aztán orgazdákon keresztül, hamis papírokkal ismét forgalomba hoztak a bűnözők. A rendőrség eddig nyolc emberrel szemben indított eljárást, de a nyomozást folytatják, és vizsgálják az ügy esetleges külföldi szálait is.

Némedi Gábor az MTI kérdésére elmondta azt is, a gyanú szerint nyolcszázmillió és egymilliárd forint közötti kárt okoztak, ennek jelentős része most megtérül.

Tájékoztatása szerint az akció februárban kezdődött, amikor Pest megyében külön nyomozócsoportot hoztak létre a főleg a fővárosra és Pest megyére koncentrálódó gépjárműbűnözés visszaszorítására. Februárban Vácon egy gépjárműszerelő-műhelyben lefoglaltak 9 körözött gépjárművet és egy kisbuszt, amelyben 25 gépjárműből származó alkatrészeket találtak, a 25 járműből 15 körözött volt.

Néhány nap múlva találtak egy telephelyet, ahol 16, Magyarországon lopott gépkocsit, egy homlokrakodót és több, külföldről eltulajdonított járművet találtak.

A rendőrség akkor elfogott három embert, majd szerdán egy országos akcióban 174 gépkocsit foglaltak le, és további öt embert vettek őrizetbe. A gépjárművek túlnyomó többségét már hamis iratokkal legalizálták és ismét forgalomba helyezték.

Az MTI kérdésére Némedi Gábor elmondta: két autótolvaj-csoport dolgozott az ügyben, az egyik fővárosi és Pest megyei ingatlanokba tört be, és az onnan eltulajdonított eredeti kulcsokkal lopták el az autókat, a másik páros pedig feltörte az autókat.

A főként Magyarországon, illetve nyugat-európai országokból lopott autókat - azok papírjait és alvázszámát meghamisítva - piaci áron vagy az alatt értékesítették a hiszékeny vevőknek. A járművek között voltak nagy értékűek és olcsóbbak is. A rendőrök lefoglaltak olyan gépkocsit is, amelyet még 2008-ban loptak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt majálisoznak és demonstrálnak a szakszervetek és a civilek

A MSZSZ valamint a kormány intézkedései ellen fellépő civil szervezetek együtt majálisoznak és… Tovább olvasom